Piinlikud käitumismustrid, millest reisides tasub hoiduda

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PhotosIndia.com LLC / Alamy / Vida Press

See, mis Eestis olles on igati tavapärane või suisa viisakas käitumine, võib mujal mõjuda äärmise matslusena. Loe lähemalt, mis on need käitumismustrid, mille suhtes tuleks muid riike külastades valvas olla.

Kuigi turistid ei soovi enamasti kohalikku kultuuri kuidagi solvata, tuleb seda teadmatusest aeg-ajalt ikka ette. MSN on kokku kogunud nimekirja ebaviisakatest käitumismustritest võõrsil.

Ära Uus-Meremaal autoga signaalita

Ainus olukord, kus Uus-Meremaal võib auto signaali lasta, on siis, kui soovid teist autojuhti tänada, et ta su ette laskis. Ja ka see võib olla vaid ülilühike signaal. Kõiki muid signaalilaskmise vorme peetakse ülimalt kärarikkaks ja ebaviisakaks.

Ära jäta Jaapanis jootraha

Jaapanis peetakse jootraha jätmist ebaviisakaks ning suisa alandavaks. Kui jätad raha lauale, võib teenindaja sind suisa tänavale taga ajama tulla, et see tagastada.

Ära Suurbritannias rahast räägi

Britid ei räägi tavaliselt oma sissetulekust ning vihkavad, kui teised seda teevad. Niisiis, ära isegi tõstata seda teemat. 2015. aastal tehti uuring, milles selgus, et britid räägivad palju parema meelega oma intiimelust kui rahast.

Ära puuduta inimeste päid Indoneesias

Indoneesias peetakse pead kui hinge kodu kõige pühamaks kehaosaks. Hoidu ka kogemata kellegi pea puutumisest.

Saksamaal ei tasu enne sünnipäeva õnne soovida

Inimesed on küllalt ebausklikud ning arvavad, et kui neid õnnitleda enne õiget päeva, juhtub midagi halba.

Ära kutsu Keenias inimesi eesnimega

Keenias on kombeks kutsuda inimesi nende akadeemilise või tööalase tiitli järgi, millele järgneb perekonnanimi. Eesnime pidi võib kedagi kutsuda vaid siis, kui oled selle inimesega väga lähedane.

Itaalias ära telli cappuccino't pärast kella 10-t hommikul

Cappuccino käib vaid hommikusöögi juurde ning kui tellid seda hiljem, on see lihtsalt ilmselge märk, et oled turist.

Ära löö Ungaris klaase kokku

Legend räägib, et kui ungarlased kaotasid 1848. aastal revolutsiooni Habsburgide vastu, tähistasid austerlased seda Viinis õlleklaaside tõstmise ja kokku löömisega. Ungarlased lubasid, et ei löö enam mitte kunagi õlleklaase kokku ja polegi seda teinud juba 170  aastat.

Ära lehvita Kreekas tervituseks

Kuigi võid arvata, et käe tõstmine või lehvitamine tähendab teretust, tõlgendavad kreeklased seda teisiti. Seal on käe tõstmine solvang ning seda kutsutakse mountza'ks.

Hiinas ei tasu taldrikut tühjaks süüa

Kui enamikus riikides on hoopis toidu järele jätmine ebaviisakas, siis Hiinas solvab kokka see, kui taldriku tühjaks sööd. See tähendab nimelt, et külalise arvates ei ole võõrustaja pakkunud piisavalt toidupoolist.

Indoneesias ära võta midagi vastu vasaku käega

Vasakut kätt peetakse nii Indoneesias kui ka paljudes Lähis-Ida riikides ja Indias ebapuhtaks, kuna seda kätt kasutatakse tualetis enda puhastamiseks. Vasaku käega toidu vastu võtmine, või veel hullem – pakkumine, teenib kahtlemata ära kohaliku pahameele.

Uus-Meremaal ära «Sõrmuste isandast» halvasti räägi

«Sõrmuste isand» filmiti Uus-Meremaal ning kohalikud on selle üle väga uhked. Isegi kui sulle filmiseeria ei meeldinud, jäta see Uus-Meremaal enda teada.

Ära Indias avalikus kohas musita

Avalikus kohas suudlemine ja kallistamine ei ole paljudes India konservatiivsemates piirkondades aktsepteeritav. Mõnes kohas võidakse sind kallimale musi andmise eest suisa vahistada.

Ära kingi Hiinas kella või vihmavarju

Kuna hiina keeles kõlab sõna vihmavari sarnaselt «lahkuminekule» ning kell sarnaselt «hüvastijätule», peetakse nende esemete kinkimist halvaks endeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles