Slummiturism Mumbais: tore elamus või kohalike ärakasutamine?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Philippe Lissac / GODONG/picture-alliance / Godong/Scanpix

Reisijad saavad proovida miljonite slummielanike elustiili, kuid kriitikud peavad seda ebaeetiliseks vaesusturismiks.

Turistidele pakutakse ööbimisvõimalust Mumbai slummis, et kogeda India suurlinna «reaalsust,» mille hulka kuulub ka 50 perekonnaga ühe tualettruumi jagamine, vahendas The Guardian.

Sellist pakkumist vahendab 32-aastane hollandlane David Bijl, kes töötab Mumbais kohaliku mittetulundus ühingu jaoks ning teeb turistidele teenuse pakkumisel koostööd ka Mumbaist pärit Ravi Sansiga.

Bijli sõnul on slummid ülioluline «osa Mumbai reaalsusest» ning tema arvates peaksid kõik, kes soovivad mõista linna ebavõrdsust peaksid mõistma slummielu. Bijli sõnul on teised Mumbai slummidesse pakutavad ekskursioonid tihti pealiskaudsed.

«Külastajad tulevad siia, teevad mõned fotod oma Facebooki konto jaoks ja lahkuvad siit ilma tegelikult midagi mõistmata,» ütles Bijli.

«Ma olen töötanud mitmetes slummides ja ma tean, et [sellisel teenusel] on positiivne mõju mõlemale poolele,» sõnas Bijli.

Bijli koostööpartner Ravi Sansi on avanud oma kodu turistidele. Tema kodus on turistide majutamiseks mõeldud loft, kust ei puudu ei telekas, uus madrats ega ka õhukonditsioneer. Kõik see on tõeline luksus enamike Mumbai elanike jaoks.

Bijili sõnul läheb kogu ööbimise tasu 2000 ruupiat (25,3 eurot) majutavale perekonnale. «See on tekitanud palju huvi ka teiste slummis elavate perekondade seas, kes soovivad kutsuda külalisi enda juurde ööbima,» lisas mees.

Ligi 60 protsenti Mumbai 20 miljonist elanikust elab slummides, mistõttu kutsutakse linna ka vahel Slumbaiks. Kinnisvara on Mumbais tohutult kallis, mistõttu on isegi rikaste jaoks korteri üürimine või ka ostmine kohati üle jõu käiv.

Ekskursioonid Mumbai slummidesse pole midagi uut, kuid tekitavad jätkuvalt palju kriitikat. Slummiekskursioonide toetajate arvates on see suurepärane viis näha tõeliselt vaesuse olemust. Samuti väidavad toetajad, et sellised ekskursioonid on kasulikud nii turistidele maailma avardumise mõttes, kui ka slummielanikele, kes selle eest lisa sissetulekut teenivad.

Kriitikud aga väidavad, et tegemist on vaesusturismiga, mis on alandav ja kasutab kohalikke ära.

Kohaliku reisikorraldaja Reality Tours and Travels juhi Asim Shaikhi sõnul on nad turistidele slummiekskursioone teinud juba viimased 11 aastat. Shaikhi sõnul on ekskursioonid suurepärane viis ümber lükata negatiivse nägemuse slummielust. Ta lisas, et tihti peetakse slumme räpasteks ja kuritegelikeks, kuid ekskursioonid aitavad turistidel näha, et seal elavad tavalised inimesed, kes elavad rahulikult oma igapäevaelu.  

Shaikhi sõnul aitab slummi nägemine ka India mitmekesisust mõista, kuna slummides elavad külg külje kõrval indialased kõiksugu eri religioonidest.

Slummielanike eest seisva grupi esindaja Jockin Arputham aga ekskursioonide heade mõjutustega ei nõustu.

«Sellistel ekskursioonidel pole mingit mõtet ning ka ühe öö slummis veetmine ei anna midagi. Nad [slummielanikud] ei ole esemed muuseumis või loomaaialoomad. See on kogukond, päris inimesed elamas oma elu,» pahandas Arputham.

Ta lisas, et slummis ööbimine ei aita ei külastajat ega ka slummis elavat perekonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles