Reisija leidis lennukist ülisalajased luuredokumendid

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sipa USA / Scanpix

Lennuki seljatoetaskust võib leida nii mõndagi huvitavat – tavaliselt on need üllatused ebameeldivad, alates kasutatud salvrätikutest ja lõpetades poolsöödud küpsistega. Kuid ühe reisija leid osutus tõeliselt jahmatavaks.

News.com.au kirjutab, et üks CNNi reporter pistis reisi ajal käe eesistuja seljatoetaskusse ja tõmbas välja ülisalajased USA kaitseministeeriumi (Department of Homeland Security) dokumendid, mis sisaldasid tundlikku informatsiooni Super Bowli aegse terrorivastase tegevuse kohta. Dokumendid olid jäetud kommertsliini lennukisse ning nendega ühes olid teadlase reisiplaanid ja lennupiletid. Teadlase ülesanne oli juhendada võimaliku antraksirünnaku õppuseid seoses pühapäeval Minneapolises toimunud spordi suursündmusega.

Dokumentide juures oli ka märge, et need peaksid olema seifis ning enne äraviskamist tuleb need paberipurustajast läbi lasta. Lisaks oli paberitele kirjutatud, et neis sisalduv info on mõeldud vaid väga väikese ringkonna inimestele.

2017. aasta detsembris koostatud paberites lahati võimalikku bioterrorirünnakut ning jagati juhendeid, kuidas ametkonnad peaksid sellisel juhul käituma. CNNi sõnul otsustasid nad leiust vaikida, kuni Super Bowl peetud saab, kuna koos ametnikega jõuti järeldusele, et info avalikustamine seab ligi 73 000 inimest ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles