10 lennufirmat, mis on maailma kõige turvalisemad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Easyjet
Easyjet Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi lennuõnnetusi juhtub, on tegelikult palju lennufirmasid, mis on turvalisemad kui teised. Seetõttu on olemas ka lennufirmade must nimekiri – leidub mitmeid lennufirmasid, kellel ei lubata opereerida Euroopa õhuruumis.

Küll aga on mitmeid firmasid, mis on veatu ajalooga ning nende sõidukitega pole kunagi juhtunud fataalseid õnnetusi.

Telegraph toob välja neist tuntumad.

Qantas

Qantas alustas tööd 1921. aastal, mis teeb sellest ühe maailma vanima lennufirma. Tegelikult on selle lennukitega juhtunud kaheksa õnnetust, mis on olnud surmavad, aga need kõik toimusid enne aastat 1951 ning neli neist juhtusid Teise maailmasõja ajal, kui Qantase lennukid olid liitlasvägede kasutuses. Üks lennukitest tulistati alla.

Hawaiian Airlines

Töötanud alates aastast 1929 ning nende lennukitega pole kunagi juhtunud ühtegi surmaga lõppenud intsidenti.

Southwest

Alustas tööd aastal 1971 ning ligi 50 aasta jooksul on nad opereerinud ilma ühegi surmaga lõppenud õnnetuseta. Siiski – aastal 2005 ei saanud üks nende lennukitest Chicagos maandudes pidama, kuna lumeolud olid rasked. Lennuk läks külglibisemisse ja sõitis otsa autole, hukkus kuueaastane poiss.

Easyjet

Odavlennufirma, mis tuli turule aastal 1995, on hoidnud nii veatut rida, et neil pole juhtunud ühtki tõsist intsidentigi, fataalsetest rääkimata.

Ryanair

Teine eestlastele hästi tuntud lennufirma, mis on tegutsenud 33 aastat, on väga turvaline. Ainus tõsine intsident leidis aset aastal 2008, kui nad pidid tegema hädamaandumise Roomas, sest lennuk sõitis läbi linnuparve ning 90 lindu tabasid lennuki nina, tiibu ja mootoreid. Lennuk kanti maha, kaks meeskonnaliiget ja kaheksa reisijat vajasid kergete vigastuste tõttu arstiabi.

Virgin

Virgini brändi lennufirmad on samuti märkimisväärselt turvalised, kuigi on aastakümneid opereerinud mitmel kontinendil.

British Airways

Alustas tööd aastal 1974 ja ainus tõsine vahejuhtum leidis aset aastal 1985, kui Zagrebi kohal põrkas BA lennuk kokku Sloveenia lennufirma sõidukiga.

Emirates

Dubais asuv lennufirma, millel on rohkem kui 3600 lendu nädalas. Nende ajaloost ei leia ühtegi surmaga lõppenud õnnetust. Kõige tõsisem vahejuhtum leidis aset siis, kui nende Boeing 777 maandumisel süttis. Reisijad evakueeriti.

Etihad

Kõige veidram vahejuhtum, mis selle Lähis-Ida lennufirmaga juhtunud on, toimus Toulouse’is Prantsusmaal, kui maapinnatesti ajal lennuk kiirendas ja sõitis betoonseina. Üheksa pardal olnud inimest said viga.

Qatar Airways

Qatari õnnetustekontol on vaid kaks tulekahju – 2007 ja 2017, mõlemad leidsid aset maapinnal, Abu Dhabi angaaris. Muid vahejuhtumeid pole ette tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles