Turismimekad on labastest külalistest tüdinud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Phi Phi saare rannad on nüüd korallriffide kahjustamise tõttu suletud
Phi Phi saare rannad on nüüd korallriffide kahjustamise tõttu suletud Foto: Caro / Amir Fathi/Caro / Scanpix

Võõras riigis ja kultuurikeskkonnas on «meri põlvini»-tunne kerge tekkima. Mitte keegi sind ei tunne ja eestlaste puhul ei saa ka keelest aru, mis tekitabki tunde, et  kõik on lubatud. Kui selliseid hoolimatuid turiste tekib aga kriitiline mass, läheb kohalikel kops üle maksa.

Seetõttu on mitu riiki hakanud turiste distsiplineerima või nende tegevust piirama. Enamasti ägavad turistihordide all ning kannatavad nende sobimatu käitumise tõttu Aasia riigid, nagu Tai, India ja Kambodža, kuid hädas ollakse ka näiteks Hollandis ja Ibiza saarel.  

Tais on suurim probleem see, et turistid ei oska väärtustada kohalikku loodust, mistõttu on mitu Tai omavalitsust pidanud võtma karme meetmeid. Veebruari algul keelustati 24 rannas nii suitsetamine kui ka suitsukonide ja prügi mahaviskamine. Reegli eirajat ootab kuni 2500 euro suurune trahv. Väidetavalt on just turistide tõttu kahjustada saanud Tai korallrifid, mistõttu suleti hiljuti nii Phi Phi saartel kui ka Koh Khai ja Koh Tachail asuvad rannad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles