Millistes riikides tähistavad väliseestlased Eesti sünnipäeva?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maja Kanadas
Eesti Maja Kanadas Foto: PEETER LANGOVITS/PM-SCANPIX BALTICS

Eestlased tähistavad Eesti riigi 100. sünnipäeva kümnete üritustega Helsingist Singapurini, hõlmates enam kui kolmekümmet Eesti kogukonda.

Kanadas koguneb tuhatkond eestlast pidulikule lipuheiskamisele Toronto Nathan Phillipsi väljakul. Vancouveris valgustatakse täna lipuvärvidesse BC Place'i staadion. Lisaks toimub Kanadas Eesti Vabariigi juubelile pühendatud üritusi nii Vancouveris, Hamiltonis kui ka Montrealis.

Suurelt on tähistamise ette võtnud ka Ameerika Ühendriikides elavad eestlased, kus nii ida- kui ka läänerannikul toimub ligi kümme üritust. Näiteks etendub New Yorgi Eesti Majas Andrus Vaariku monoetendus «Ivan Orava mälestused».

Euroopas leiab aset eestlaste korraldatud EV100 pidusid, vastuvõtte, jumalateenistusi ja aktuseid Stockholmis, Lundis, Gotlandil, Helsingis, Berliinis, Bonnis, Kopenhaagenis, Brüsselis, Viinis, Zürichis, Londonis, Dublinis, Los Giganteses, Luksemburgis, Blanskos, Reykjavikis, Edinburghis, Prahas ja teistes linnades.

Viini Eesti Kooli korraldatud EV100 peole on andnud nõusoleku tulla ka Austria president Alexander Van der Bellen, kellel on Eesti juured. Londonis toimub vabariigi aastapäeval Eesti Päev, millel süüakse Eesti toitu, õpitakse käsitööd ning tantsitakse rahvatantse.

Tenerifel Los Giganteses tuleb suur Eesti pidu, millel esineb estraadilavade täht Anne Velli. Luksemburgi eestlaste peole lähevad aga musitseerima Olav Ehala, Nele-Liis Vaiksoo ja Lauri Liiv.

Tähistatakse ka kaugemates paikades nagu Kolumbias asuvas Barranquilla linnas ja Singapuris, kus on samuti väike Eesti kogukond. Austraalia eestlastele sõidavad Eestist külla esinema tantsuansamblid Tarbatu ja Sõprus, Väägvere külakapell ja laulukoor Rõõmusõõm.

«On märkimisväärne, et nii paljud Eesti kogukonnad välismaal on otsustanud juubelipeo suurelt ette võtta,» sõnas Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa. Tema sõnul on korraldatud peod suurepäraseks näiteks, kuidas sünnipäeva saab tähistada samasuguse väärikuse ja rõõmuga ka Eestist väljaspool, nagu eestlased sellel nädalal seda Eestis teevad.

Koostöös rahvuskaaslaste programmi, kultuuriministeeriumi ja Integratsiooni Sihtasutusega korraldas EV100 kaks projektikonkurssi, mille käigus toetati Eesti kogukondi välismaal juubeliaasta kultuuri- ja haridusprojektide korraldamisel.

Lisaks väliseesti kogukondade korraldatud üritustele toimub sünnipäevanädalal Eesti juubeli tähistamiseks välismaal veel teisigi üritusi. Näiteks algas Saksamaal eelmisel nädalal Eesti, Läti ja Leedu juubelile pühendatud Festival Baltikum, mille avakontsert oli pühendatud Arvo Pärdi muusikale.

Festival jätkub kogu nädala, tuues lavale Kristjan Järvi juhatamisel Eesti muusikuid. Iisraelis toimub muusikafestival MustonenFest, mis on seekord samuti pühendatud Eesti Vabariigi 100. aasta juubelile ja mille käigus leiab aset 20 kontserti üle Iisraeli. Vox Clamantis annab kontserdi Tbilisis katoliiklikus Peeter-Pauli kirikus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles