Galerii: Indoneesias hakkas taas vulkaan purskama

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indoneesias Sumatra saarel on hakanud taas purskama Sinabungi vulkaan, mistõttu on sealne lennuliiklus häiritud.

Selle aasta suurim vulkaanipurse on paisanud taevasse ligi seitsme kilomeetri kõrguseid tuhapahvakaid, vahendas The Guardian.

Indoneesia võimud on välja andnud kõrgeima tasemega ehk punase hoiatuse lennuliiklusele, kuna vulkaanituhk võib õhusõidukeid tugevalt kahjustada. Tuhka on õhus sedavõrd palju, et lähedalolevates külades on see päikesevalguse peaaegu täielikult varjanud.

Sinabungi tuhapilvede tõttu on hetkel suletud Aceh piirkonnas asuv Kutacane lennujaam, kuid vulkaanist vaid 75 kilomeetri kaugusel Medanis asuv Kualanamu lennujaam ning ka Meulabohi ja Silangiti lennujaam on tänu soodsale tuulesuunale veel avatud. 

Tuhapilved liiguvad mäe kohalt nii põhja ja loode kui ka lõuna ja kagu suunas.

Indoneesia katastroofiameti esindaja Sutopo Purwi Nugroho sõnul hakkas Sinabung purskama esmaspäeva hommikul. Purskega kaasnesid ka maavärinad ning lähedalolevad külad kattusid tuha ja väikeste taevast alla sadanud kividega.

«Viies maakonnas läks nii pimedaks, et nähtavus on vaid viis meetrit,» sõnas ta.

Praegustel andmetel ei ole keegi viga saanud ning amet soovitab inimestel vulkaanist vähemalt seitsme kilomeetri kaugusel püsida.

2460 meetri kõrgune Sinabung on viimaste aastate kõige aktiivsem vulkaan Indoneesias. Sinabung oli tervelt 400 aastat puhkeolekus ning purskas siis esimest korda üle pika aja 2010. aastal, siis 2014. aastal, kui purske tõttu hukkus üle kümne inimese, 2016. aastal ja nüüd.

Vulkaan on olnud kõrgeima ohuhoiatusega ning vulkanoloogide pingsa jälgimise all alates 2015. aastast. Sumatra saare põhjaosas paiknev vulkaan asub ligi 1900 kilomeetri kaugusel Indoneesia pealinnast Jakartast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles