PPA: tule oma reisidokumendile järele enne kui see hävitatakse

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi / Postimees

​Koolivaheajal reisi planeerides peab kindlasti kontrollima kõigi pereliikmete dokumentide kehtivust, et jõuaks vajadusel uut dokumenti taotleda. Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) palub inimesi dokumendile ka järele tulla – hetkel ootavad teenindustes omanikku tuhanded passid ja ID-kaardid.

«Tallinna lennujaamas näeme tihti, et inimesed avastavad alles lennule registreerides, et pass või ID-kaart on kehtivuse kaotanud ning sellise dokumendiga ei saagi reisile minna,» ütleb Tallinna piiripunkti juht Raavo Järva.

Järva lisas, et ka kõige väiksemate pereliikmete dokumentide olemasolu ja kehtivus tuleks varakult üle kontrollida, et kauaoodatud reis ära ei peaks jääma.

Aegsasti ette planeerides saab Eesti kodaniku korduvat ID-kaarti täiskasvanule ja esmast ID-kaarti lapsele kiiresti ja mugavalt taotleda PPA e-teeninduses. Kiirkorras saab ID-kaarti taotleda nii PPA teenindustes kui ka e-teeninduses, kuid kiirdokumendi saab kätte vaid Tallinnas asuvas teeninduses.

Kui isikut tõendav dokument valmis, ei tohi unustada sellele järele tulla, sõnas PPA identiteedi ja staatuse büroo peaekspert Marit Abram. Üle kuue kuu oodanud dokumendid lähevad järk-järgult hävitamisele ning sellisel juhul läheb raisku nii taotleja aeg kui ka raha.

«Teenindustes üle Eesti ootab omaniku üle tuhande dokumendi, mis on vanemad, kui kuus kuud,» lisas Abram. Kokku ootab teenindustes üle Eesti väljastamist üle 30 000 isikut tõendavat dokumenti. 

Kui dokument juba pika ootamise tõttu hävitamisele läheb, peab inimene uue dokumendi saamiseks uuesti taotluse esitama ning ka riigilõivu maksma, tõdes Abram.

«Et end liigsest aja- ja rahakulust säästa, tasub  dokumendile siiski järele tulla,» sõnas ta.

Infot valmis dokumendi kohta saab politsei- ja piirivalveameti infotelefonilt 612 3000 tööpäeviti kell 8.00–19.00. Dokumendi saab kätte teenindustest nii elavas järjekorras kui ka külastust PPA kodulehel ette broneerides. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles