Eiffeli torn võidakse värvida punaseks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiffeli torn
Eiffeli torn Foto: Sergey Borisov/PantherMedia / Scanpix

Kuigi Eiffeli torn on saanud tõeliseks Pariisi sümboliks, ei meeldinud torn kohalikele mitte üks teps kui see 1889. aastal püstitati. Põhjuseks võib olla ka torni originaalvärv punane, mis nüüd võib-olla taastamisele läheb.

Oma 129 eluaasta jooksul on Eiffeli torni värvitud 19 korral ning sel aastal võetakse taaskord värvimine ette, vahendas Travel+Leisure.

Eiffeli torni 20. värvimise täpse tooni otsustab Prantsusmaa kultuuriministeerium ja Pariisi linnavalitsus ning selleks võib olla nii praegune metalne toon kui ka originaalvärv punane. Sarnast punast tooni on näiteks endiselt Hispaanias Girona linnas olev Eiffeli poolt disainitud sild.

Eiffeli sild Girona linnas
Eiffeli sild Girona linnas Foto: Volha Kavalenkava/PantherMedia / Scanpix

«Me taasavastame ja taaselustame need vanad värvid, samamoodi nagu restaureeritakse ka vana maali,» sõnas kultuuriministeeriumi esindaja Le Parisien väljaandele. Ta lisas, et seejärel otsustatakse, kas praeguses torni värvitoonis tuleb muutusi või ei.

Ehitusinsener ja arhitekt Gustave Eiffel tegi torni punast tooni, kuna see värv pidi arhitektuurirajatist kaitsma roostetamise eest. Kuid alates torni püstitamisest on Eiffeli torni värvitud nii kollaseks, kollakaspruuniks kui ka eri pruuni toonidesse. Kunagi oli torn suisa hajuvalt pruun, nii et kõrgemale torni jõudes läks värv järjest heledamaks. See jättis mulje, justkui hajuks torn taevasse laiali.

Eiffeli torni värvimiseks kulub 60 tonni värvi. Värvimistöödega alustatakse oktoobrikuus ning see võib võtta kuni kolm aastat. Lisaks uuele värvile plaanitakse järgmise 15 aasta jooksul Eiffeli torni uuendamist 300 miljoni euro eest. Ühena uuendustest lisatakse torni ümber kuulikindel klaassein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles