7 nõuannet, et mesinädalad teid pankrotti ei viiks

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Pulmapeo planeerimisel hakkab enamik kohe mõtlema ka mesinädalatereisist. Ent selliselt puhkuselt tahaks ju naasta ülevas meeleolus, mitte peljates, et reisikulud on värskelt loodud pere eelarvet korralikult tühjendanud.

Et nii ei juhtuks, tuleks hakata varakult mesinädalate reisiks valmistuma ja raha koguma. Digitaalse panga-alternatiivi Revoluti finantseksperdid annavad seitse näpunäidet, kuidas reisiks rohkem raha säästa ja selle ostul märksa ökonoomsemaid valikuid teha.

  1. Suvi on kallis luksus

Loomulikult unistab suurem osa paare suvistest pulmadest, kuid on avalik saladus, et soojal ajal maksavad kõrgemat hinda nii enamik pulmateenuseid kui ka välisreisid (nii lennud kui ka elu hotellides). Pidage meeles, et hooajavälised reisid (septembrist maini) on tihtipeale koguni kolmandiku võrra soodsamad. Millised on teie valikud? Kui tahate ilmtingimata vaid suvel abielluda, siis ärge vähemalt välistage varianti sõita mesinädalatele hiljem. Aga kui soovite siiski reisile sõita kohe pärast pulmi, tasuks tõsiselt kaaluda võimalust pidada pulmad külmal aastaajal. Uskuge, niisugune pulmapidu võib olla mitte ainult stiilne ja meeldejääv, vaid ka oluliselt soodsam. Muide, kõige parem on mesinädalate reis broneerida kuus kuni kaheksa kuud ette. Kui langetate valiku populaarsete mesinädala-sihtkohtade seast, ei tasu seal hinnalangust oodata.

  1. Baas – finantsoskuste kujundamine

Säästmine seisneb mõningate oskuste muutmises, millega võib järjepidevuse korral saavutada suuri tulemusi. Tõsi, paljude peas näib olukord sageli parem kui see tegelikkuses on – me arvame, et toitume tervislikumalt kui tegelikult või kulutame märksa vähem raha kui konto kontrollimisel ilmneb. Efektiivsete finantsoskuste kujundamisel tasub proovida nutitehnoloogiaid. Kui olete otsustanud kokku hoida, hakake igapäevaselt kasutama sellise kontoga maksekaarti, mida saate hallata oma nutiseadmes ja mis võib aidata eelarvet kontrolli all hoida. Selliseid kaarte saab mobiilirakenduse abil täielikult kontrollida. Rakenduses fikseeritakse kohe kõik kulud ja liigitatakse kategooriatesse: restoranid, ostud jms. Iga kategooria kohta saate määrata kuueelarve. Rakendus teatab teile ise, kui paika pandud piir hakkab lähenema. Pealegi, kui teie palk laekub sellele kontole, võite seada nii, et samal päeval liiguks teatud summa mõnele harvemini kasutatavale kontole, kus saate oma kaaslasega üheskoos reisiks raha koguda.

  1. Eelistage hiliseid lende keset nädalat

Muidugi paljud tahavad sellist pulmapäeva nagu Hollywoodi filmis – autojuht viib teid peolt otse lennujaama, kust (olemata raasugi väsinud!) asute mitme või mitmeteistkümne tunni pikkusele lennule. Vähe sellest, et see kõlab peaaegu ebarealistlikult – lend kohe pärast pulmapidu ei ole mingi ametlik reegel. Mõni paar eelistab südamest tähistada, seejärel öö või paar päeva puhata ja alles siis teele asuda. Mõelge, vahetult enne pulmi on ju kuhjaga toimetusi. Milleks end veel kohvrite pakkimisega koormata? Muide, ehkki öised lennud ei ole nii mugavad, on need tihtilugu märksa odavamad kui päevased. Lähtuge mõttest: kas paar täiendavat unetundi kodus on väärt lisaeurosid? Peale selle, nädala keskel toimuvad lennud võivad maksta isegi kuni 50 protsenti vähem kui reedesed ja nädalavahetuselennud. Tihtipeale saab odavama lennupileti arvelt säästetud rahaga katta koguni lisaööbimise hotellis, niisiis puhkus võib sama hinna eest isegi pikemaks osutuda.

  1. Kasutage lehitsejas privaatset otsinguakent

Võib-olla olete täheldanud, et mõnikord võivad lende otsides hinnad koguni samal päeval muutuda. See on nõnda sellepärast, et veebilehed kasutavad küpsisepoliitikat, mis aitab jälgida teie varasemaid otsinguid lehitsejas. Kui lennuettevõtted näevad, et vaatate lennupiletit juba mitmendat korda, teevad nad järelduse, et olete väga motiveeritud ostja, teisisõnu, teid ei peaks heidutama ka tõusnud reisihind. Kui nad näevad teie viimatise otsingu tulemusi, võivad sellised veebilehed iga külastuskorraga vähehaaval hinda tõsta. Kaitseks selle eest kustutage lende otsides lehitsejas oma otsingu ja küpsiste ajalugu või kasutage salajasi (incognito) lehitsemisaknaid.

  1. Vältige valuutavahetusmakse

Riigi valuuta peale tuleks mõelda juba enne reisi, sest üks suuremaid vigasid reisimisel on valuuta vahetamine või sularaha väljavõtmine lennujaamas. Mõnes riigis tuleb selliste teenuste eest tasuda isegi kuni 10 protsenti makse! Pealekauba, välisriigi kaardiga arveldamine ja valuuta vahetamine kogu reisi vältel võib moodustada tõeliselt märkimisväärse rahasumma. Õnneks saab kasutada mobiilirakenduses hallatava kontoga seotud eeltäidetavaid deebetkaarte. Selliste teenuste abil saate valuutat otse nutiseadmes vahetada parima võimaliku kursiga – niisugusega, mida pangad omavahel kasutavad, ning te ei pea maksma mingeid konvertimistasusid. Vähe sellest – niisuguse kaardiga saab välismaal tasuda nagu kohaliku kaardiga, st sellega maksmisel ei kohaldata mingeid täiendavaid valuutavahetustasusid.

  1. Soovitusi hotelli valimiseks

Kui leiate otsingusüsteemides või sellele spetsialiseerunud veebilehtedel meelepärase hotelli, võtke täiendavalt aega, et helistada või kirjutada otse hotelli ja küsida, mis hinda nad küsiksid otse broneerides. Siinkohal tasub kõrvale heita tagasihoidlikkus ja kindlasti mainida, et otsite hotelli just oma mesinädalate veetmiseks – niisugune inimlik faktor avaldab teenindussektoris sageli mõju ja suurendab tõenäosust, et sellisel puhul saab hotell teile pakkuda muud hinda või lisakingitusi. Teine mõte: tuba valides võtke pigem odavaim võimalik variant kallis hotellis kui kallim tuba odavamas hotellis. Tubade hinna määrab sageli isegi aknast avanev vaade. Võimalus näha oma toast ookeani on kahtlemata lummav, aga ehk tasub pigem valida soodsam tuba vaatega siseõuele või basseinile ning ookeani minna ise lähedalt uudistama?

  1. Mesinädalatereis kingiks külalistelt

Üha enam kogub populaarsust tava anda pulmakülalistele selge viide, milliseid kingitusi noorpaar sooviks abiellumise puhul saada. Paljud paarid otsustavad, et mitmesugustest majapidamistarvetest enam kuluksid neile ära rahalised kingitused. Aga vahest võiksid pulmakülalised kaasa aidata mesinädalareisi ostmisele? Pidage aru, kuidas te seda korraldada tahate – võite külalistele vihjata, et ootate kingitust rahas, mis läheb reisi ostmiseks (ja reisida millalgi tulevikus, kui pulmadest on mõni aeg möödas), või mõelda välja süsteemi, kuidas koguda seesugused kingitused enne pulmi kokku nii, et reis saaks pärast pulmapidu rutem alata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles