Populaarne paradiisisaar suletakse fekaalireostuse tõttu turistidele (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boracay saare idülliline rand
Boracay saare idülliline rand Foto: Alexander Shalamov/PantherMedia / Scanpix

Filipiinidel asuv populaarne Boracay saar suletakse kõigile külastajatele esialgu kuueks kuuks, kuna saare kaunis rannik on saanud reostuse tõttu kannatada. 

Filipiinide valitsus teatas saare sulgemisest eile peale istungit, mis tähendab Boracay «täielikku sulgemist» turistidele alates 26. aprillist, vahendas CNN.

Otsus saar sulgeda tuli pärast kasvavat muret populaarse helesinise vee ja valgete liivarandadega paiga reostuse üle. Filipiinide president Rodrigo Duterte kurtis juba tegelikult veebruarikuus saare reostuse üle ning ähvardas saare sulgeda, kuid nüüd jõudis valitsus ka tegudeni.

Boracay on koduks 17 000 inimesele, kellest tuhanded elatuvad peamiselt turismist. Kuna turismitööstuses tegevaid kohalikke mõjutab keeld kõige valusamalt, lubas valitsus turismiettevõtetele kompensatsiooni maksta. Kui suur see summa aga olema hakkab, pole veel teada.

Filipiinide valitsuse andmetel külastas eelmisel aastal idüllilist paradiisisaart Boracayd suisa 1,7 miljonit välismaalast, kelle hulgas oli ka palju kruiisituriste.

Saare suurimaks keskkonnaprobleemiks on aga reguleerimata arengutegevus ning reoveetorud, mis viivad kogu heitvee filtreerimata merre. Saare heitveesüsteemide uuringus selgus, et enamik elamuid ja ettevõtteid (834-st rajatisest 716) ei omanud vee väljalaske luba ning juhtisid puhastamata vett otse merre.

Veebruarikuus ütles president Duterte välja, et saar on kehvasti juhitud ning süüdistas vastutavaid isikuid saare «solgiauguks» muutmisel.

«Senikaua kuni nendest torudest jookseb s**t merre, ei anna ma teile iial teada [taasavamise] kuupäeva,» sõnas president ilustamata.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles