Top 5: need on maailma kõige vanemad ehitised (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Instagramist/ @_sherden_girl_

Maailma vanimad ehitised rajati tuhandeid aastaid tagasi. Telegraph on kokku kogunud säilinud inimtekkelistest ehitistest need kõige vanemad.

5. Knap of Howar, Šotimaa

3700 aastat eKr

Neoliitikumi ajast pärinev taluhoone on maa sisse süvistatud kivist ehitis. Isegi selle kivimööbel on veel osaliselt säilinud ning arvatakse, et selle elanikud pidasid lambaid ja sigu ning püüdsid kala ja kasvatasid otra ja nisu.

4. Monte d’Accoddi, Sardiinia

4000-3650 aastat eKr

Sardiinia saar on tulvil eelajaloolisi ehitisi, kuid vanim neist on Monte d’Accoddi, mida kasutati arvatavasti religioosse templina.

3. Barnenez, Prantsusmaa

4850 aastat eKr

Prantsusmaalt leiab palju eelajaloolisi haudasid, kuid vanim neist on Finisteres asuv Barnenez. Tegemist on 72 meetri pikkuse, 25 meetri laiuse ja kaheksa meetri kõrguse püramiidilaadse ehitisega. See on ka vanim säilinud hoone maailmas, kuhu saab siseneda.

2. Göbekli Tepe, Türgi

12 000-8400 aastat eKr

 

A post shared by Sacred7 Travel (@sacred7travel) on

Göbekli Tepe on maailma vanim inimese  ehitatud religioosne ehitis. Stonehenge’ist poole vanem Göbekli Tepe on ehitatud veel enne raua, keraamika või isegi ratta leiutamist. Ehitis on ka erakordselt kaunis, selle sisse on graveeritud nii rebaseid, linde kui ka madusid. Göbekli Tepe täpsem kasutusala on aga endiselt arheoloogide jaoks mõistatus.

1. Thoepetra koobas, Meteora, Kreeka

21 000 aastat eKr

Maailma vanimaks inimese tehtud ehitiseks peetakse Meteora kloostrite lähistel asuvat Theopatra koopa ette ehitatud seina. Teadlased usuvad, et see on ligi 23 000 aasta vanune ning see ehitati kaitseks tuule eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles