Näitusekülastaja lõhkus kogemata hinnalise kunstiteose

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Jeff Koons koobaltsinise kuuli ees, enne seda, kui kohmakas külastaja selle lõhkus.
Kunstnik Jeff Koons koobaltsinise kuuli ees, enne seda, kui kohmakas külastaja selle lõhkus. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/Scanpix

Külastaja puudutas väljapanekul olnud Jeff Koonsi loodud koobaltsinist klaaskuuli, mis purunes seepeale tuhandeks killuks.

Amsterdami De Nieuwe Kerk kirikus oli viimast päeva üleval ameeriklasest kunstniku Jeff Koonsi kunstiteos «Vaatluskuul» (inglise keeles Gazing Ball), kui kohmakas külastaja sellel maha lasi kukkuda, vahendas Lonely Planet.

Tumesinine kuul oli kinnitatud Itaalia renessansikunstniku Pietro Perugino maali «Madonna ja laps nelja pühakuga» koopia külge. Kõigele lisaks oli tegemist Masterworks seeria väljapanekuga, mis tähendab, et igal näitusel oli väljas ainult ühe kunstniku, seekord siis Jeff Koonsi, teos.

Äparduse põhjustanud külastaja oli tõeliselt šokeeritud ning muuseumi töötajate andmetel ei olnud see arvatavasti tahtlik.

«Me endiselt uurime, mis täpselt juhtus,» sõnas näituse esindaja Martijn van Schieveen. «Ta tahtis palli puudutada nagu paljud teisedki külastajad, aga pall purunes. Maas oli ka joon, millest üle poleks tohtinud astuda,» lisas Schieveen.

Koobaltsinine pall oli Koonsi teos vaatluskuulide seeriast, millega kunstnik alustas 2014. aastal. Kunstniku idee seisneb selles, et kindla maali jaoks loodud peegelduv kuul asetatakse maali ette sedasi, et maali imetleja näeb iseenda peegeldust maali sees, luues mitmedimensioonilise ja interaktiivse kogemuse.

Koobaltsinise kuuli loomiseks uuris Jeff Koons hoolikalt Perugino maali värve ning koos oma assistentidega muutis siis kuuli maali osaks.

Kiriku teatel on nende Masterworks seeria kunstiteosed niivõrd erilised, et neid ei laenata nende hinnalisuse või hapruse tõttu isegi mitte kunagi välja. Mis kunstiteose lõhkunud külastajast edasi saab, ei ole hetkel veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles