Uus kummaline seadus: kui tahad Jaapanist lahkuda, pead maksma (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee/PantherMedia / Scanpix

Kuna Jaapanit külastab üha rohkem turiste, mõtles riik välja viisi, kuidas külastajate pealt veelgi rohkem raha teenida. Nimelt ei saa enne riigist väljuda, kui maksad piiril lahkumistasu.

Lahkumistasu seadus jõustub 2019. aasta 7. jaanuaril ning see hakkab mõjutama kõiki Jaapanist lahkuvaid inimesi, nii välisturiste kui ka jaapanlasi, vahendas Lonely Planet.

Lahkumistasu on hakatud nimetama «sayonara maksuks,» kuna sayonara tähendab jaapani keeles hüvastijättu. Maksu peavad tasuma kõik riigist lennuki või laeva teel lahkujad ning see lisatakse automaatselt transpordivahendi piletihinnale. 

Maksu suuruseks on 1000 jaapani jeeni, mis on ligikaudu 7,50 eurot. Sellest on vabastatud kõik, kes viibivad riigis vähem kui 24 tundi ning alla kahe aastased lapsed.

Kuigi lisamaks võib olla reisijate jaoks tüütu, kaasnevad sellega Jaapani turismile igati positiivsed tagajärjed. Tänu uuele seadusele hakkab igal aastal riigikassasse tulema ligi 323 miljonit raha puhtalt turismi jaoks, mis tähendab, et riigil on paremad võimalused arendada nii turistide jaoks mõeldud transporti, kultuurilisi vaatamisväärsusi ja rahvusparke.

Jaapan pole aga ainus riik, mis sarnast maksu nõuab. Brasiilia, Austraalia, Honduras, Jamaica, Suurbritannia ja Lõuna-Korea küsivad samuti riigist lahkudes mingil kujul maksu. Suurbritannias sõltub maksu suurus sellest, mis transpordivahendiga ja kui luksuslikult riigist lahkud. Lennates äriklassis, tuleb riigist lahkumise eest välja käia näiteks 156 naela (180 eurot).

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles