Tuhapilv võib Eestini jõuda homme hommikul kell 3

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujuhtimiskeskus Tallinna lennujaamas.
Lennujuhtimiskeskus Tallinna lennujaamas. Foto: Egert Kamenik

Majandusministeeriumi teatel võib viimaste prognooside kohaselt Islandi vulkaanipurske tagajärjel saastunud õhk jõuda Eesti õhuruumi homme hommikul kell 3. Kontsentratsioonkaardi järgi on Eesti ala esialgu tähistatud kui vähesaastunud ning otseseid piiranguid see lendamisele ei sea.

Samas palub ministeerium lennureisijatel siiski arvestada võimalike seisakutega ning kontakteeruda vajadusel lennuoperaatoritega.

Täna õhtupoolikul koguneb lennunduse ekspertgrupp, kes hakkab arutama Islandi vulkaanipurske tagajärjel tuhaga saastunud õhumassi liikumisega seonduvat.

Ministeerium informeerib avalikkust olukorrast koheselt pärast komisjoni töö lõppu täna õhtul.

21. mail 2011 muutus aktiivseks Islandi vulkaan nimega Grimsvötn. Vulkaan on endiselt aktiivne.

Islandi lennuliiklusteenindus ISAVIA sulges esialgu õhuruumi 220km raadiuses ümber vulkaani. Tänaseks on tulenevalt tuultest ja ilmastikuoludest kõrgem tuha kontsentratsioon aga jällegi levinud Islandist lõuna suunas Euroopa kohale, mõjutades eelkõige Suurbritanniat, Rootsi ja Norra lõunaosa ning Taanit. Mõjualasse jäävad suurimad jaamad, nagu Oslo, Kopenhaagen, Stockholm, Gatwick ja Heatrow.

Võrreldes eelmise nn tuhakriisiga on Euroopa Liit ministeeriumi teatel parandatud tuha monitoorimise ja selle kontsentratsioonist teavitamise korda, mistõttu teatakse tuha olemasolust varem ja suudetakse paindlikult reageerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles