Egiptus hakkab pealetükkivaid kaupmehi trahvima

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giza püramiidid
Giza püramiidid Foto: FETHI BELAID / AFP/Scanpix

Egiptuse peamiste turismiatraktsioonide juures on alati kohal ka tüütud kaupmehed, kes üritavad kõikvõimalike vahenditega turistidele kaupa pähe määrida. Nüüd on valitsus hakanud nende vastu võitlema.

Kaupmehed, kes turistidele oma kaupa liiga agaralt peale suruvad, peavad hakkama maksma trahvi 10 000 Egiptuse naela (ligi 470 eurot), kirjutas Telegraph.

Uus seadus hakkab puudutama agressiivselt käituvaid müüjaid, kes kauplevad Giza püramiidide ja teiste ajalooliste vaatamisväärsuste juures.

Arheoloogiaminister Khaled al-Anani sõnul polnud seni ette nähtud mingit karistust sellistele inimestele, kes tegelikult turismile halba mõju avaldavad.

Giza püramiidide juures kaamelisõitu pakkuva Oscar Salehi arvates kehtestatakse trahvid aga probleemi tõttu, mida tegelikult ei ole. «Mine käi Egiptuse muuseumis või püramiide vaatamas – keegi ei tüüta sind,» ütles Saleh.

Valitsus aga nii ei arva, kusjuures kaaluti ka suuremat, ligi tuhandeeurost trahvisummat. Põhjus võib peituda ka selles, et välisriikide ministeeriumid hoiatavad oma kodanikke turistirohketes kohtades agressiivsete kaupmeeste eest.

Näiteks Suurbritannia välisministeerium hoiatab külastajaid, et neile võidakse agressiivselt kaupa peale suruda isegi auto või taksoga reisides.

2008. aastal said Giza püramiidid ligi 16 miljonit eurot uuendustöödeks, mille hulka kuulus ka turvapiirde ehitamine, et hoida kaamelisõidu pakkujad ja suveniirimüüjad turistidest eemal. Enne seda said kauplejad iidse vaatamisväärsuse juures vabalt turistidele ligi.

Loodetavasti vähendab uus seadus kaupmeeste pealetükkivust veelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles