3 aktiivset vulkaani Euroopas, mille tippu saab matkata

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etna vulkaan
Etna vulkaan Foto: ANTONIO PARRINELLO / REUTERS/Scanpix

Kuigi vulkaanidel võib olla tohutu purustav jõud, on stabiilselt aktiivsed vulkaanid enamasti piisavalt turvalised, et nende otsa ronima minna. Euroopas on kolm aktiivset vulkaani, mida tasub avastama minna.

Vulkaani külastamine on võimas kogemus, kuid kindlasti tasub enne teele asumist järgida kohalike vulkanoloogide hoiatusi, kirjutas Travel+Leisure. 

Etna vulkaan Itaalias

Etna vulkaan
Etna vulkaan Foto: Salvatore Allegra / AP/ Scanpix

Itaalias veidi Catania linnast väljas asub 3350 meetri kõrgune Euroopa suurim vulkaan Etna. Etna on aktiivselt pursanud kauem, kui ükski teine vulkaan maailmas ning samuti purskab see tihedamini, kui enamik teisi. Esimene Etna purse arvatakse olevat olnud 425 aastal eKr. 

Hoolimata oma ülimast aktiivsuset on Etna lähedalolevate linnade elanike jaoks küllaltki ohutu ning vulkaani juurde viivad regulaarselt bussid. Etnale jõudes on seal aga juba palju erinevaid matkaradu, mida avastada. 

Vesuuvi vulkaan Itaalias

Vaade Vesuuvile Naapolist
Vaade Vesuuvile Naapolist Foto: ELIANO IMPERATO / AFP/ Scanpix

Vesuuv on ehk Itaalia aktiivsetest vulkaanidest kõige kuulsam. Nimelt on vulkaan läinud ajalukku Pompei ja Herculaneumi hävitamisega 79. aastal. Tegemist on Euroopa ainsa mandril asuva vulkaaniga ning kuigi Vesuuv on pursanud vaid kolm korda, peetakse seda üheks maailma ohtlikumaks.

Kui aga vulkaanihoiatust välja pole antud, võib vabalt minna Vesuuvi rahvusparki matkama. Seal on üheksa erinevat matkarada erineva tasemega seiklejatele.

Eyjafjallajökull vulkaan Islandil

Eyjafjallajökull
Eyjafjallajökull Foto: Emmanuel Dunand / AFP/ Scanpix

Islandi vulkaan Eyjafjallajökull sai kuulsaks 2010. aastal, kui vulkaanipurskest tulenev tuhk kattis kogu Euroopa õhuruumi ning katkestas pea kõik mandrisisesed lennud.

Eyjafjallajökulli tippu iseseisvalt ronimine on ohtlik, mis tõttu peaks sellise sooviga kindlasti mõne kohaliku reisikorraldaja poole pöörduma. Kui aga tippu jõuda plaanis pole, võib Eyjafjallajökulli jalamil rännata mööda mitmeid kauneid matkaradasid. Näiteks Fimmvörðuháls rada peetakse üheks parimaks matkarajaks tervel Islandil, kuna sealt avanevad lummavad vaated koskedele, jõgedele ja laavajärvedele ning isegi Mýrdalsjökull liustikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles