3 turistidele keelatud randa – ja kuhu nende asemel minna

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spiaggia Rosa
Spiaggia Rosa Foto: Wikimedia Commons

Sellekevadine sõna turisminduses on ülerahvastatus. Paljud populaarsed sihtkohad on mures turistide hävitava mõju pärast ning mitmed rannad on kahjustatud, kaotanud puhta liiva, vee ning löögi alla on sattunud elusloodus.

Mõned rannad on igaveseks suletud, mõned vaid ajutiselt ning mõnedes on pandud peale piirang 400 külastajat päevas. Conde Naste Traveler toob välja turistidele suletud rannad ning annab soovitused, kuhu nende asemel minna.

1. Boracay, Filipiinid

Boracay rand
Boracay rand Foto: NOEL CELIS / AFP/Scanpix

Boracay randa külastas möödunud aastal 2,1 miljonit turisti ning on kuulutatud üheks maailma parimaks rannaks. Et säilitada paradiisiranda, on Filipiinide president pannud selle kuueks kuuks kinni, et koristada, parandada ning võidelda salapüügiga.

Selle asemel proovi: Siargo, Filipiinid

2. Maya rand, Tai

Maya rand, Tai
Maya rand, Tai Foto: Rajavi Omanee / AP/Scanpix

Leonardo DiCaprio filmiga kuulsaks saanud rand Koh Phi Phi saarel pannakse koristustöödeks selle aasta juunis kinni ning eeldatavalt jääb see suletuks vähemalt neljaks kuuks.

Selle asemel proovi: Trang, Tai

 

Stressful place

A post shared by NiCo. (@_leivo) on

3. Spiaggia Rosa, Itaalia

Spiaggia Rosa
Spiaggia Rosa Foto: Wikimedia Commons

Budelli roosa liiv on Sardiiniast nii palju turiste eemale meelitanud, et rannaliiva maagiline värv on hakanud tuhmuma. Kuna väga paljud turistid varastasid liiva kaasa ning hävitasid randa, sulges Itaalia valitsus ranna 1994. aastal. Praegu elab saarel vaid saarevaht Mauro Morandi, kelle tööks on randa korras hoida. Ta jagab looduse ilu maailmaga Instagrami vahenduse.

Selle asemel proovi: Pink Beach, Bonaire

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles