Täna on avatud uste päev Eesti maaturismi taludes

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kasper Mäe / Virumaa Teataja/Scanpix

Täna, 1. mail avavad maapiirkonna turismiettevõtted juba viiendat korda uksed külastajatele ning tutvustavad oma ettevõtet ja teenusei. Igal ettevõttel on oma külalistele isiklik pakkumine, kirjutab EASi turismiarenduskeskus.

Kes uksed avavad?

Maapiirkonna turismiettevõtjad, loodusturismi ja seikluste pakkujad, kitsefarmid ja juustutalud, siidritalud, veinimõisad ja veinivillad ning mitmed talud ja väiketootjad. Sekka muuseume, külastuskeskusi, käsitöökeskusi, vaatamisväärsusi ja muid põnevad kohti. Toimuvad ettevõtteid tutvustavad ekskursioonid. Nii mõneski kohas ootavad külastajaid nii-öelda hea hinna kaardid ja 1=2 kinkekaardid.

Seiklushimulisemad saavad oma osavust testida 3D loomakujudega vibuväljakul, osaleda aardejahil, lennutada discgolfiketast, teha ulukisafari loomapargis, harjutada golfilööke golfiväljakul. Loodushuviline saab põigata rabamatkale bioloogi saatel, osaleda tõukerattamatkal Otepää looduspargis ja retkel Pärlijõe ääres. Toimuvad parvereisid Saadjärvel ja parveekskursioonid Ermistu järvel.

Pärnumaal toimuvad põnevad töötoad koostöös vabatahtlike merepäästjatega. Kalade hingeelu vastu huvi tundjad saavad osaleda jututoas merebioloog Jüri Tensoniga. Ökosõbrad Lahemaal kutsuvad külla ja tutvustavad loodussäästlikke süsteeme ja põhimõtteid. Näha saab moodsaid lahendusi – näiteks päikesepaneelide kasutamist ja päikeseenergia tootmist.

Nii mõnedki ettevõtted avavad just sellel päeval oma uuendusi ja laiendusi, mida külastajatele tutvustatakse. Avatud on pop-up kohvikud ja talukohvikud, seal hulgas ka üks kanepikohvik ning piimabaar. Toimuvad ringkäigud ilu- ja ürdiaedades. Lisaks väikeettevõtjate toodetele saab nii mõneski kohas kaasa osta istikuid, sest kevad on ju täies hoos! Peale selle võid jalutada Eesti kõrgeimal mahemarjapõllul ja külastada Eesti kõrgeimat tuletorni.

Sel päeval on mõeldud ka pere pisemate peale. Kevad on taludes väikeste looma- ja linnupoegade aeg. Alpakad, ponid, küülikud, pesukaru, kitsed, lambad, vasikad, haned, pardid, kanad-kuked, faasanid ootavad ülevaatamist ja nii mõnedki nende hulgast ka silitamist. Ja kõige selle peale mine kuula noorte trompetitähtede minikontserte Pärnumaal või saja Hollandi puhkpillimängija esinemist Avinurmes.

Töötoadki ootavad meisterdamishuvilisi – hundinuiast loomade meisterdamine, saviga voolimine, rahvuslike paelte punumine, lambavilla ketramine, rahvalike mängude ja -tantsude õpituba on vaid mõned näited vahvatest võimalustest. Ühes ettevõttes näiteks on sisse seatud väikesed sahtlitöötoad – tule ja vaata, mis seal põnevat leidub. Lapitöö huvilised saavad Raplamaal näha suurejoonelist lapitekinäitust.

Esmakordselt saad Avatud uste päeva raames osaleda anima- ja filmitöötubades Raplamaal ning modelleerida tuntud skulptori juhendamisel Harjumaal. Isegi portree saad nimekal kunstnikul sellel päeval väikese tasu eest endast valmis lasta joonistada.

Ka maitsemeeli võid nii mõneski kohas ergutada ning näiteks Harjumaal osaleda grillikoolitusel ja Saaremaal a la carte restorani toitude valmistamisel peakoka juhendamisel. Huvilised on oodatud Õunanapsutehasesse Raplamaal.

Päeva sobib lõpetama mõtlik Rändaja kontsert Soomaal.

Miks peaks Avatud uste päeva külastama?

Aga ikka sellepärast et maaelu on nii mitmekülgne ja miks mitte veeta üks tore ja energiline päev maal.

Avatud uste päeva pakkumisi vaata lähemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles