Reisikiri: Stockholmi tasub tulla kogema nii loodust, multikultuurset keskkonda kui ka vabameelsust (3)

Kristiina Baum
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholm
Stockholm Foto: matej kastelic / PantherMedia / Scanpix

Eestlasele võib Stockholmi tänavatelt vastu vaatav multikultuursus esmapilgul kõhedana tunduda. Ka meedia on aidanud luua kuvandit, justkui oleks siin elada ohtlik, kuna siin elavat märatsevad ja vägistavad pagulased. Õnneks ütleb vanasõna, et mitte meedia, vaid oma silm on kuningas.

Rahulikku, looduskaunist ja mitmekülgset riiki ning selle ilusat pealinna julgen kaasmaalastele soovitada küll, aga Stockholmi tasub külastada pigem suvekuudel. Siis on veekogud jääkatteta ja sinises meres olevad kivised skäärid elust pakatavad.

Minu esimene soovitus on loodusearmastajale ning matkasellile. Laevafirma Waxholmsbolaget pakub võimalust 50 euro eest arvukate skäärisaarte vahel seigelda. Selle raha eest saab viiepäevase laevapileti, millega hop-on hop-off põhimõttel viivad väikesed laevakesed sind sinna kuhu süda lustib.

Stockholmi arvukad saared
Stockholmi arvukad saared Foto: Dagmar Richardt / PantherMedia / Scanpix

Saarte kohalikes majutusasutustes ööbimine ja einestamine võib turismihooajal üsna kulukaks minna. Kui võtta aga telk, konservid ja priimus, lubab seadus ühe sooja suveöö kus tahes olles telgis veeta.

Kohalikud saareelanikud on aga vägagi julged oma koduvaldusi kaitsma ja kui nad millegagi rahul ei ole, ei tule nad mitte üksi, vaid tervekogukonnaga seda teile teada andma. Loodust reostada ei tohi, lõket metsas ja kivide peal teha ei tohi. Selles suhtes ollakse väga ranged ning reeglite eiramise korral sunnitakse teid saarelt lahkuma.

Kevadest suveni on Stockholmis avatud lõbustuspark Gröna Lund. Sissepääs alasse maksab kuni kella kuueni ligi 12 eurot. Kui olla nõus pargis paar tundi passima saab selle raha eest sealsamas asuval kontsertlaval näha esinemas ka eestlastele tuntud artiste nagu Marilyn Mansoni, Billy Idolit ja legendaarse Bob Marley vanimat poega Ziggy Marleyt.

Gröna Lund lõbustuspargis kuuleb paljusid häid artiste
Gröna Lund lõbustuspargis kuuleb paljusid häid artiste Foto: Alessandro Rizzolli / PantherMedia / Scanpix

Kui investeerida 35 eurot aga käepaela, võib parki tulla juba päevasel ajal ning enne kontserti arvukatel atraktsioonidel kella üheksani lõbutseda. Arvestama peab, et rahvast on eriti õhtusel ajal palju, mis tähendab, et ootejärjekorrad populaarsematele atraktsioonidele võivad kohati pooletunniseks venida. Kes viitsib aga oodata, saab muu hulgas kogeda 80 meetri kõrguselt vabalangust või loksuda kallimaga väikeses puukoorepaadis hämaras armastusetunnelis.

Kohe Gröna Lundi kõrval Djurgårdeni saare peal asub äärmiselt populaarne vabaõhumuuseum Skansen, kus viimased 140 aastat rootsi kultuuripärandit on säilitatud. «Ajalugu ärkab ellu» on muuseumi hüüdlause, ja eks see nii ka on.

Skanseni rahvuspark
Skanseni rahvuspark Foto: Andrey Omelyanchuk / PantherMedia / Scanpix

Siia tasub tulla just suurpühade ajal; jaanipäev, valpurgi öö, jõulud või muu püha. Siis saab jalutada traditsioonilistes rõivastes muuseumitöötajatega koos ning nende arvukates töötubades käsitööd ning muid esivanemate kombeid imetleda. Sissepääs künkal asuvasse 30 hektari suurusesse muuseumisse maksab 12 eurot. Sealsamas asub ka üliäge loomaaed, kuhu eestlasel tasub loomapidamise tarkust ammutama tulla. Mõnel loomal on Rootsis kah parem elu kui mitmelapselisel perel Eestis.

Järgmine soovitus on neile, kellele meeldib vaielda ja kel on aega Stockholmist välja reisida. Võta juuli esimesel nädalal kaasa üks rootsi keele kõneleja, sõida koduselt paesele Gotlandi saarele ning sukeldu demokraatia, ühiskonna juhtimise ning arutelu imelisse maailma.

Visbys, Almedalenis, toimub juba 50 aastat järjest Olof Palme algatatud Almedalinädal, mida korraldajad peavad maailma suurimaks demokraatia kohtumispaigaks. Spetsiaalselt loodud rakenduse abil saad eelnevalt rahulikult ligi 4000 aset leidva sündmusega tutvuda ning enda huvidest lähtuvalt isikliku nädalakava koostada.

Almedalen, Visby
Almedalen, Visby Foto: Niklas Emmoth / PantherMedia / Scanpix

Suurel laval võtavad sõna poliitikud ning lihtrahvale, kes oma tarkust kuidagi vaka all hoida ei suuda, on avatud vabade mõtete nurk. Ei pea kartma, et kõnelejad oma avaldustega kuulajaid ehmatada suudavad sest rootslastele omaselt on vaba sõna ja mõte tsensuuri läbinud ehk sõnasaajad eelnevalt politseilt loa saanud.

Juuli lõpus-augusti alguses tasub Stockholmi tulla neil, kes endast erinevaid inimesi kardavad ja foobiatest ehk lahti soovivad saada. Nimelt toimub 20. EuroPride Stockholmis, mida koguneb vaatama ligi pool miljonit inimest üle maailma.

Tegu on Skandinaavia suurima LGBT kogukonna üritusega ning Stockholmi enda rahvarohkeima igaaastase sündmusega. Mitme päeva vältel saab osaleda aruteludel ning kuulata ettekandeid, mis ei saa olla muud kui kasulik maailmapildi avardamiseks ja sissejuurdunud tavapäraste arusaamade raputamiseks. Ka Eestil on tagumine aeg homofoobiast üle saada.

LGBT paraad Stockholmis
LGBT paraad Stockholmis Foto: Jonathan Nackstrand / AFP/SCANPIX

Ja kui juba pealinnas olla, tasub silmad lahti hoida suurte allahindluste osas. Ammu pole enam uudis, et eestlased Rootsis odavat kaupa ostmas käivad. Allahindluseid toimub aastaringselt aga suurimatest võib nimetada jõulu ja uusaasta paiku toimuvat, sügisest Black Friday nimelist ning hoogu koguvat kevadist Green Friday nimelist.

Kui viitsida tuhandete teistega poodides riiulite vahel maadelda, võib leida uskumatuid pakkumisi, mille pärast tasub reis ette võtta. Nii sain mina 150 eurot maksvad Timberlandi jalanõud vaid 50 euro eest ning garderoobitäis tuttuusi riideid 70 protsendilise allahindlusega. Paraku on trend, et reklaam läheb üha jõhkramaks, pakkumised ahvatlevamaks ning sisu peidetumaks. Seepärast tasub osteldes väga kriitiline ja tähelepanelik olla, et kassa juures kaubast loobudes ja punastades mitte minema minna.

Kel siis veel julgust üle või niisama teist kultuuriruumi kogeda tahab, sõitku Skärholmenisse, ostku Damaskuse maiustusi, Eritrea juuksepalsamit või Ameerika sõõrikuid, vaadaku kuidas somaallased käratsevad või kuulaku kuidas noored siinsündinud rootslased omapärast rootsi keelt prussivad, mis keeleteadlastele suurt huvi pakub. Sõber küll hoiatas, et politseiautot märgates tasub nii sellest kui katustest eemale hoida, kui politseiauto asemel hoopis ise kiviga pihta saada ei taha.

Lõpetuseks üks soovitus ka järgmisesse aastasse. Veebruari lõpus tasub siia tulla filmihuvilistel, kes otsivad sellele žanrile ning näitlemisele tavapärasest teist lähenemist. Nimelt toimub sel ajal Stockholmi feministlik filmifestival, üritus, mis tõstab esile naisi.

Teada on, et enamus kinodes näidatavatest filmidest on nii kirjutatud, linti võetud kui ka ekraanil näideldud meeste poolt. Sellel festivalil näeb eranditult vaid naisrežissööride kajastusi naistest. Tule, vaata, ja su maailmapilt saab tasakaalukamaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles