Brahmaputra kaduvatel saartel elab mitu miljonit inimest

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India kirdeosas Assami osariigis asub Brahmaputra jõgi, millel on arvukalt muust maailmast äralõigatud ja suisa kaardistamata saari. Sellegipoolest on see «eikellegimaa» koduks rohkem kui kahele miljonile inimesele.

Kuigi saarte elu tundub kui imekaunis idüll, on keset jõge elamine tegelikult küllaltki ohtlik. Nimelt neelab jõgi üha enam lameda pinnasega saari enda alla ning kohalikud ei saa kunagi olla kuigi kindlad oma kodu püsimajäämises, kirjutas The Guardian.

Saarte hulgast suurim ja ehk ka tuntuim on Majuli, mis asub kaldast tunnise paadisõidu kaugusel. Pärast iga vihmaperioodi võtab Brahmaputra taas tükikesi saarest, haarates tihti enda alla palju kodusid.

19. sajandi keskpaigas oli Majuli ligi 1200 ruutkilomeetri suurune saar ning kandis maailma suurima mageveekogu saare tiitlit. Täna on sellest alles vaid 400 ruutkilomeetrit ning teadlased ennustavad, et 20 aasta pärast kaob saar sootuks. 

Majuli saare kadumisega pole ohus vaid inimeste kodud – see on ka neovaishnaviitide kultuuri kodu, mis on hinduismi üks monoteistlikke harusid. Alates 15. sajandist on siia ehitatud mitu templit ja satrasid jumal Vishnu austuseks. Neid oli üle 60, kuid ahne Brahmaputra jõgi on juba sulgenud rohkem kui pooled neist.

Parim aeg Majuli ja teiste saarte külastamiseks on oktoobrikuu, kui vihmahooaeg on läbi saanud ja saared on kõige lopsakamates värvides. Samuti on hea aeg märts, enne kui suvine kuumus ja niiskus maad võtavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles