Viisakusreeglid, mida Aasiasse reisides peaks jälgima

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Akiyoko Yokoyama / PantherMedia / Scanpix

Aasia riikide kombed ja kultuur erinevad meile tavapärasest sedavõrd, et võime neid paiku külastades pahaaimamatult ebaviisakalt käituda. Seetõttu tasub enne reisile minekut mõned põhilised viisakusreeglid endale selgeks teha.

Kuigi kõiki kohalikele kehtivaid reegleid ei saagi ühte välismaalast järgima panna, siis on mõned kombed, mille täitmist oodatakse ka turistidelt, kirjutas Travel+Leisure.

Riietu viisakalt

Aasia riike on palju ning kõigis neis on eri kultuur, mistõttu tasub enne reisi teha endale selgeks kohalik kombestik. Sellegipoolest on Aasias üldiselt riietumisnormid meie omadest konservatiivsemad. Ka palava ilmaga ei ole seega väljaspool randa liialt nappides riietes ringi käimine sobilik.

Austa isiklikku ruumi

Kuigi põhjamaisele rahvale omaselt hoolivad eestlased oma isiklikust ruumist väga, võib reisides siiski tulla ette olukordi, kus võõrastele satutakse kogemata liiga lähedale. Indias ei ole näiteks sobilik, kui mees avalikus kohas naist puudutab. Samuti tuleks ka rahvarohketes kohtades enamasti enda ja teiste vahele vähemalt kümnesentimeetrine vahe jätta.

Hoidu kritiseerimisest

Kui sind juhuslikult kutsutakse mõne kohaliku pere juurde lõunale, võib laud olla nii lookas, et keegi ei jõuaks kõike sealset toitu ära süüa. Sellegipoolest tuleks kõiki toite proovida ning isegi kui miski ei maitse, ei sobi seda välja näidata. Samuti ei tohiks ühtegi rooga kritiseerida.

Võta kaasa meeneid 

Kui mõni kohalik kutsub sind endale külla, on ilus endaga kaasa võtta mõni kingitus. Suveniire ning esemeid, mis on pärit sinu kodumaalt või muidu isikupärased hinnatakse eriti kõrgelt.

Jälgi teisi

Aasias võivad toidulaua etiketireeglid olla üsna täpselt paika pandud, mistõttu on välismaalastel väga lihtne eksida. Söögilauas istudes tasub seega jälgida, kuidas teised inimesed käituvad ja talitada nende järgi.  Kindlasti ei tohiks oma söögipulki toidu sisse püsti torgata, kuna seda peetakse äärmiselt ebaviisakaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles