Top 10: kaunid riigid, kus on üllatavalt vähe turiste

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nico Smit / Panthermedia / Scanpix

Suvi on kahtlemata mõnus aeg reisimiseks, mistõttu muutuvad kaunid ja tuntud paigad kohati talumatult ülerahvastatuks. Õnneks on palju sihtkohti, kuhu minna, kui rahvamasse ei soovi, aga ka põnevuse ja ilu puhul allahindlust teha ei taha.

Massiturismist hoidumiseks tasub reisida riikidesse, kus on kohalikega võrreldes keskmisest madalam turistide arv, kirjutas Lonely Planet. 

Austraalia reisiettevõte Intrepid koostas WTO andmetele tuginedes seiklusreisiindeksi, kus on näha kõige hõredama turistide külastusega riigid maailmas. Kõige väiksem turistide ja kohalike arvu suhe on Tansaanias, mida külastab aastas vaid 1,28 miljonit turisti 55,6 miljoni kohaliku elaniku kohta.

Võrdluseks külastas möödunud aastal 1,3 miljoni elanikuga Eestit suisa 3,5 miljonit turisti, keda on pea kolm korda rohkem kui kohalikke elanikke.

Tansaania (2,31 protsenti)

Foto: Jürgen Hartmann / PantherMedia / Scanpix

Tansaaniat külastavate turiste arv moodustab kohalike elanike arvust vaid 2,31 protsenti. Hoolimata madalast turistide arvust on Tansaania suurepärase loodusega paik, mida külastada. Siin asub näiteks maaliline Kilimanjaro mägi, safariparadiis Serengeti rahvuspark ning maapealne paradiis Sansibar. 

Paapua Uus-Guinea (2,45 protsenti)

Foto: Tyler Olson / Panthermedia / Scanpix

Paapua Uus-Guineasse reisib aastas vaid 198 000 turisti, mida on arvestades piirkonna lopsakat ja kaunist loodust, eraldatud olekuga mägesid ning nii-öelda pilvemetsi teenimatult vähe. Paapua Uus-Guineasse on kõige mugavam reisida Austraaliast.

Keenia (2,77 protsenti)

Foto: herbert lewald / PantherMedia / Scanpix

Keenia 48,4 miljoni elaniku kohta külastab riiki 1,3 miljonit turisti aastas. Looduse ilu ja imelise safariturismi sihtkohana on Keenia üsna sarnane naaberriigi Tansaaniaga.

Indoneesia (4,41 protsenti)

Foto: Olga Khoroshunova / PantherMedia / Scanpix

Indoneesia riik koosneb tuhandetest saartest, kuid ometi külastab enamik turiste vaid spirituaalse turismi keskpunkti Balit, Jakartat või Komodo rahvusparki. 261 miljoni kohaliku kohta on külastajaid vaid 11,5 ning avastada on selles lummavas riigis palju. 

Egiptus (5,64 protsenti)

Foto: Pius Lee / PantherMedia / Scanpix

Egiptust külastavate turistide arv on poliitilise ebastabiilsuse tõttu viimastel aastatel kõvasti langenud. Endist puhkusemekat külastab nüüd vaid 5,4 miljonit turisti aastas 95,7 miljoni kohaliku kohta. Vaikselt on Egiptuse turism aga taastumas ning sealset rikast ajalugu ning kauneid randu soovib taas näha üha rohkem turiste. 

Mosambiik (5,95 protsenti)

Foto: Nico Smit / Panthermedia / Scanpix

Aafrika rannikuriiki pole avastanud kuigi paljud turistid. Mosambiiki külastab aastas vaid ligi 1,7 miljonit turisti 28,8 miljoni kohaliku kohta. Kaunite paradiisirandadega paik on populaarne just looduse ilu ja eraldatust nautivate seiklejate seas.

Iraan (6,16 protsenti)

Foto: Alexander Ludwig / PantherMedia / Scanpix

Iraanlased on tuntud kui üks külalislahkemaid rahvaid maailmas. Ometi külastab Iraani aastas vaid 4,9 miljonit turisti 80 miljoni kohaliku kohta. Selles islamiriigis on lisaks põnevale kultuurile ja kaunile loodusele ka imeline arhitektuur.

Colombia (8,32 protsenti)

Lõuna-Ameerika riiki Colombiat külastavad vaid neli miljonit turisti aastas 48,6 miljoni kohaliku kohta aastas. Kes narkokartellide omavahelistesse arveteklaarimistesse aga ei sekku, saab Colombias nautida Kariibi mere parimaid randu, Amazonase vihmametsi, sõbralikke inimesi, lummavat Andide mäestikku ning loomulikult maailma parimat kohvi.

Sri Lanka (10,22 protsenti)

Sri Lanka
Sri Lanka Foto: Filip Fuxa / PantherMedia / Scanpix

Kuigi Sri Lanka on muutumas üha populaarsemaks puhkusesihtkohaks, külastab seda endiselt vaid 2,2 miljonit turisti 21,2 miljoni kohaliku kohta aastas. Arvestades Sri Lanka lopsakat loodust, ohutust, maitsvat toitu ja kauneid randu, muutub tõenäoliselt varsti ka külastajate arv.

Hiina (10,28 protsenti)

Suur Hiina müür
Suur Hiina müür Foto: Donat Sorokin / Donat Sorokin/TASS/Scanpix

Kuigi Hiinat külastab tohutu arv turiste, on sealne kohalik elanikkond sedavõrd arvukas, et külastajate arv tundub sellega võrreldes igal juhul madal. Hiina 141,8 miljoni turisti kohta elab seal terve miljard kohalikku. Samuti on Hiina nii suur, et ka sellise suure elanikkonna juures on võimalik leida hulga eraldatud ja inimtühje paiku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles