Pojast lahutatud ema: ma olen täiesti muserdatud (1)

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Elsa Johana Ortiz Enriquez lahutati selle kuu alguses enda kaheksa-aastasest pojast, kui Ortiz saadeti illegaalse immigrandina Ameerika Ühendriikidest Guatemalasse.

Elsa Ortiz reisis selle aasta kevadel mööda Mehhikot oma kaheksa-aastase pojaga. Nad sõitsid parvega Rio Grandest Texasesse, kus neil oli kavas saada kokku Ortize poissõbraga, kes töötas Ameerika Ühendriikides ehitajana, kirjutas The New York Times.  

Kui Ortiz, tema poeg ja poiss-sõber tahtsid 26. mail piiri ületada, ootas neid aga ees piirivalvepatrull. Lõuna-Texases arreteeriti nad ja viidi kinnipidamisasutusse ning sealt saadeti Ortize poeg immigrantide laste varjupaika. Ortiz saadeti aga lennukiga tagasi Guatemalasse.

«Ma ei saa minna ilma pojata,» ütles Ortiz enne kodumaale tagasi saatmist. Aina suurem hulk immigrantide perekondi lahutatakse ja põhjuseks on Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi valitsuse plaan kontrollida illegaalset immigratsiooni. Mõned vanemad saadetakse maalt välja ilma lasteta. 


«Ma olen täiesti muserdatud,» ütles Ortiz eelmisel nädalal videointervjuudes kodus Guatemalas. Tema silmad olid pisaratest paistes ja hääl nõrk. Ortize sõnul ei oska ta arvata, millal poega uuesti näeb. Ortiz kardab, et ta ei saa minna tagasi USAsse, kus tahab poja eeskostjaks olemist nõuda. 

Kriitikute sõnul näitab Ortize juhtum, et Trumpi juhtkonna uus plaan jõustus ilma põhjaliku läbimõtlemiseta. Keerulise süsteemi ja piiratud asukohaandmete tõttu on raske vanemaid ja lapsi pärast lahutamist taas kokku viia. Immigratsioonijuristide sõnul on viimasel ajal ette tulnud palju juhtumeid, kus vanemad saadetakse riigist välja ilma lasteta. Naispagulaste komisjoni migrantide õiguste juhataja Michelle Brané ütles, et ei suuda sõnadesse panna, kui suure kaosega tegemist on.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles