Kõhe galerii: hüljatud lennujaamas on aeg seiskunud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Küprosel asub 40 aasta hüljatuna seisnud lennujaam, kus on endiselt nii tühjad lennukid kui ajahambast puretud terminal.

Nicosia rahvusvaheline lennujaam oli kunagi oluline lennuliikluskeskus saarel, kuid pärast 1974. aastal alanud kodusõda lennujaam hüljati, kirjutas news.com.au.

Pärast seda kui Küpros Suurbritanniast iseseisvus, levisid väikeriigis pinged kohalike kreeklaste ja türklaste vahel, kes mõlemad saart enda omaks tunnistada tahtsid.

1974. aastal toimus riigipööre ning kreeklased kukutasid Küprose demokraatlikult valitud presidendi. Riigijuhi kukutamisele järgnenud päevadel kasutasid kreeklased Nicosia lennujaama Kreekast sõjaväe toomiseks.

Lennujaamas valitses siis täielik kaos, kuna nii puhkajad kui ka saarel elanud välismaalased proovisid kõik ühekorraga sealt lahkuda. 

Mõni päev pärast riigipööret sisenesid Küprosele Türgi väed ning Nicosia lennujaam sai pommitamises tugevalt kannatada.

Loodi demilitariseeritud tsoon ning õnnetul kombel jäi lennujaam täpselt tsooni keskele, mistõttu see ka järsult hüljati. Viimane reisijaid vedav lend toimus lennujaamast 1977. aastal. Nicosia lennujaama hakkas asendama aga uus Larnacasse ehitatud lennujaam, mis on tänaseni saare peamine lennujaam.

Vaata lähemalt tühjaks jäänud lennujaama kõledaid terminali, check-ini lauda ja muid paiku galeriist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles