14 šokeerivat välismaa restoranikommet, mida peaksid teadma (2)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Eestlased armastavad küll reisida, kuid kui korralik taustatöö on tegemata, võib kergesti piinlikku olukorda jääda.

Ettevõtluskõrgkooli Mainor turismiettevõtluse õppejõud Anne Roosipõld räägib, et eestlased on hakanud varasemast palju rohkem reisima, kuid tihti ei tehta sihtkoha osas piisavalt eeltööd.

Piinliku olukorra vältimiseks tuleks tunda kohalikku etiketti, mis võib meile teinekord väga kummaline tunduda. Siin on mõned näited lauakommetest, mille tundmisest võib reisides kasu olla.

  1. Lõuna-Koreas ei maksa imestada, kui pikkade nuudlite läbilõikamiseks tuuakse lauale käärid. Nuudlid tuleb lihtsalt suhu panna ja siis mugavalt kääridega läbi lõigata. 
  2. Jaapanis või ka Teravmägedes tuleb restorani minnes sageli jalanõud ära võtta ja sokkides-sukkades saalis ringi käia.
  3. Hiinas ja Jaapanis on luristamine ja matsutamine täiesti aktsepteeritud. See näitab, et klient on toiduga rahul.
  4. Jaapanis ja Hiinas ei maksa restoranis teenindajatele jootraha andmiseks peenraha otsimisega vaeva näha. Vastupidi, jootraha andmisega solvatakse teenindajaid. Kindlasti tuleks aga jootraha jätta USAs, kus kavalamad restoranid on juba arve peale jootraha summa ette kirjutanud.
  5. USAs ei ole meie moodi noa ja kahvliga söömine kuigi viisakas. Etikett näeb ette, et nuga kasutatakse ainult lihatüki lahtilõikamiseks, siis aga asetatakse see kõrvale, kahvel võetakse paremasse kätte ja jätkatakse söömist ainult kahvliga. Nugade hoidmiseks võivad laual olla spetsiaalsed hoidjad.
  6. Tais on söögiriistadeks lusikas ja kahvel, kusjuures lusikaga süüakse, kahvel on ainult abivahend toidu asetamiseks lusikale.
  7. Indias süüakse paljusid toite näppudega. Meelde tuleb jätta, et selleks tohib kasutada ainult parema käe näppusid. Vasak käsi on roojane ja seda ei maksaks toidu söömisel kasutada, ka mitte vasakukäelistel!
  8. Ka Jaapanis on täiesti loomulik süüa sušit näppudega ja selleks ei pea kasutama pulkasid.
  9. Kui meile on õpetatud, et taldrik tuleks tühjaks süüa, siis Hiinas on etiketikohane veidi toitu taldrikule alles jätta. Sellega austatakse võõrustajat ja antakse märku, et toit oli nii külluslik, et külaline ei jaksa seda ära süüa.
  10. Shanghais võib leida restorane, kus WCsse tuleb minna läbi köögi. Köögipõrandal võib märgata puure, kus elavad maod, kes võivad peagi jõuda küpsetatuna klientide söögilauale. 
  11. Maailm on šokeerivaid ja erilisi restorane täis. Näiteks on sellised, kuhu inimesed võivad tulla alasti (naked restaurant) või ka WCrestoranid (modern toilet restaurant), kus salvrätikuteks on tualettpaberirullid ja toolideks WC-potid.
  12. Indias võib külastada restorani, mille laudade vahel on hauaplatsid.
  13. Tais asub aga näiteks kondoomirestoran.
  14. Taipeis saab sisse astuda restorani, kus valgetes kitlites teenindajad toidu süstlast välja pritsivad.

Seega, restoranimaailm on igal sammul täis üllatusi. Julge ainult proovida ja ole avatud uutele kogemustele!

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles