Video: Lõuna-Euroopas on sild, mis kutsub surmapõlgavaid hüppeid tegema

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aasta hüppevõistlus Stari Mosti sillal
2013. aasta hüppevõistlus Stari Mosti sillal Foto: BRANIMIR BOBAN/CROPIX/SIPA / Scanpix

Bosnia ja Hertsegoviinas Mostari linnas asub kaunis sild nimega Stari Most. Igal aastal kogunevad juulikuus nii kohalikud kui ka välismaalased sillale, et sealt üliohtlikuid hüppeid alla vette teha, või vähemasti hüppajaid ohutust kaugusest vaadata.

Stari Most kõrgub ülijaheda veega Neretva jõe kohal 23 meetri kõrgusel veest, vahendas Travel+Leisure. 

Foto: Liane Matrisch / PantherMedia / Scanpix

Esimesed organiseeritud hüppevõistlused sillalt algasid 1968. aastal ning nüüd kogunevad iga aasta juulikuu lõpus või augusti alguses hulgaliselt turiste, kes uhkeid hüppeid vaatama tulevad.

Neretva ise on üks külmema veega jõgesid terves maailmas, isegi suvel on selle temperatuuriks vaid seitse kraadi.

Suure kõrguse ning ülikülma vee tõttu soovitatakse hüppeid teha vaid kogenud vettehüppajatel, kuid linnas on ka treenerid, kes kollanokki turvaliselt hüppama saavad õpetada.

1993. aastal hävines sild sõjas ning selle asenduseks ehitati ajutine rippsild. Selleks, et maaliliselt kaunist silda täielikult taastada, pani oma õla alla UNESCO. Pärast silla valmimist märgiti Stari Most ka UNESCO maailmapärandi nimistusse. Taasehitatud sild avati uuesti 2004. aasta juulis.

Reisiblogija Bradley Williams soovitab hüpata soovijatel minna enne vettehüppamise treeningutele, mida pakutakse seal samas silla juures. Pärast treeningute läbimist viiakse sind kümne meetri kõrgusele sillale katsehüppeid tegema, kus tehnika parandamiseks ja pärishüppel vigastuste vältimiseks tuleb teha treeneri valvsa silma all kaks kuni viis hüpet. Kui see kõik on edukalt läbitud, lubatakse alles soovija Stari Mosti peale hüppama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles