Uus tehnoloogia võib kaotada lennujaamast vedelikupiirangud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Topography / © Hubertus Kanus / Topfoto/ Scanpix

Lennujaama turvakontrollis kotist elektroonikavahendite ja vedelike väljakiskumine on paljude reisijate jaoks kaunis tüütu. Uus skaneerimissüsteem võib muuta järjekorrad kiiremaks ning kaotada ka vajaduse vedelikupiirangute ning esemete kotist väljavõtmise järele.

Hetkel katsetatakse uut tehnoloogiat nii New Yorgis asuvas JFK lennujaamas kui ka Londoni Heathrow lennujaamas, kirjutas Lonely Planet.

USA transpordi turvalisuse agentuur TSA, Suurbritannia transpordiamet ja American Airlinesi lennufirma alustasid koostööd, et JFK ja Heathrow lennujaamades uudsete kompuutertomograafia CT skannereid testida saaks. Uuenduslikud masinad on hetkel proovi mõttes kasutuses ainult mõnede, mitte kõigi turvalintide juures. Heathrow lennujaama jäävad skaneerijad kuueks kuni 12 kuuks.

Võimsad masinad on suutelised nägema esemetest 3D pilti, mis tähendab, et turvatöötajad näevad koti sisse iga nurga alt ja mõnede esemete, nagu elektroonikaseadmed ja vedelikud, ei teki enam vajadust.

CT skaneerijad on suutelised tuvastama ka peidetud lõhkeaineid, mis tähendab seda, et katsete õnnestumise korral ei pruugi lennukites enam saja milliliitriste vedelike piiranguid olla ning pärast skaneerijast läbi minekut võiks pardale tuua ka suuremaid vedelikukoguseid. 

Uus tehnoloogia töötati välja selleks, et turvakontrolli järjekorrad kiiremini liiguksid. Sellegipoolest jääb turvatöötajatel alati õigus paluda kotist mõned esemed kontrolliks eemaldada. 

Tehnoloogia välja arendanud ettevõtte Analogic andmetel parandab uus süsteem oluliselt reisijate turvalisust ning on piisavalt paindlik, et ka tulevikus esinevate ohtudega adapteeruda. 

CT skannereid on juba testitud Amsterdami Schipholi lennujaamas ning kui ka kõik praegused katsed mööduvad edukalt, võib lennujaamade turvakontrolli läbimine tulevikus oluliselt lihtsamaks ja kiiremaks muutuda.

«Tuleviks võib CT luua võimaluse, kus reisijad saavad jätta nii vedelikud, geelid, aerosoolid kui ka sülearvutid oma käsipagasisse kogu [reisi] ajaks,» seisis American Airlinesi teates. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles