August on parim aeg Peipsimaa külastamiseks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüübnitsa sibula- ja kalalaat
Lüübnitsa sibula- ja kalalaat Foto: Visit Peipsi

Peipsimaa lookleb Vasknarvast Värskani ja hõlmab 175 kilomeetri pikkust rannajoont. Mõnusat järveäärt tasub külastada just augustis, sest siis valmivad kõik kohalikud maitsed – kurgid, tomatid, sibulad ja palju muud.

Kohalikku Peipsimaa toitu saab maitsta nii erinevates restoranides ja kohvikutes kui ka toorainena teeäärsetest müügikohtadest kaasa osta. Peipsi sibul väärib just erilist väljatoomist, kuna see säilib kaua ja aitab kohalike jutu järgi paljude hädade vastu.

Peipsi sibul on ka kultuuripärand ja kasvatajad tunnetavad selle populaarsuse kasvu – seda näitab eriti just erinevate laatade külastajate arvu pidev suuremine.  

Lisaks heale toidule on augustis Peipsimaal ka palju huvitavaid üritusi:  

11-12. augustil toimub Seto Külävüü Kostipäiv, kus kahe päeva jooksul pakuvad Setomaa toitu 16 kodukohvikut. Esile tuuakse parimaid kodukokkasid ja külade kauneid paiku.  

11. augustil toimub ka XIV Kalevipoja Kala-ja veefestival. Kasepääl toimuval festivalil on võimalus osa saada põnevast programmist, kus saab õppida korvi punuma või kaltsuvaipasid kuduma. Mõõtu saab võtta spinningu täpsusviske võistlusel või vannist kätega kalapüügi võistlusel. Esineb Lenna ja bänd ning laada-alalt leiavad kõik endale midagi head ja paremat. Kala-ja veefestivalil valitakse ka parim kalasupp. Oodatud on nii kalasupi valmistajad kui ka sööjad-armastajad.  

Kallaste kala - ja sibulalaadal, mis toimub 25. augustil, saadetakse ära suvi ja hakatakse valmistuma sügise tulekuks. Laadal müüakse palju põnevat kaupa, kuid muutumatu on Peipsi sibul. Lisaks toimub kultuuriprogramm, pakutakse uhhaad ja toimuvad paadisõidud Peipsi järvel.  

Lüübnitsa laat toimub samuti 25. augustil ning esikohal on sibula- ja küüslauguvanikute müük. Kindlasti leiab ka kohalike kalurite poolt püütud värsket ja kuivatatud kala. Lisaks laadale saab osa võtta kultuuriprogrammist.  

Teiste Peipsimaa suviste tegevuste, ürituste, ööbimisvõimaluste ja muu huvitava kohta saab täpsemalt lugeda Visit Peipsi lehelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles