USA autofännid: tõelise Euroopa kogemiseks tuleb reisida Eestisse

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Auto vs Ameerika

Tõsielulise reisisaate Auto vs Ameerika saatejuhid Michael Ballaban ja Raphael Orlove sõitsid kolm kuud läbi USA, et paremini Ameerika autokultuuri tundma õppida ning ka endid proovile panna. Ballaban ja Orlove jutustasid reisiportaalile oma autokirest ning sellest, milliseid põnevaid paiku nad oma teekonnal nägid.

Kui pikalt selle saate jaoks ringi reisisite?

Michael  Ballaban: Me olime selle saate jaoks teel põhimõtteliselt katkematult kolm kuud. Ma arvan, et üks nädal pausi oli vahepeal.

Raphael Orlove: See oli mitu kuud nii, et mõned päevad sõitsime, mõned mitte. Ma arvan, et kõige pikem teel olek järjest oli kolm nädalat jutti läänerannikul. See, et keegi üksteist selle aja jooksul maha ei löönud on puhtalt ime.

Ballaban: Nojah, kes oskab seda öelda, võib-olla mõned inimesed seal ikka mõrvati. Ma ei tea.

Orlove: No kindlasti ei suudaks keegi tõestada, kui Michael Ballaban oleks vahepeal robotiga asendatud.

Mis on kõige erilisemad paigad, kus te reisi jooksul käisite?

Ballaban: Mulle meeldis Vaikse ookeani Kalda kirdeosa, tõesti väga meeldis. Sa lähed sinna ja seal on nii uskumatult kaunis ning inimesed on nii kenad ja neil on ka suurepärane autokultuur seal üleval.

Orlove: Mis veel on väga hea? Tegelikult väga huvitav oli Ocotillo Wells, mis asub Los Angelesest väljaspool kõrbes. Ma ei tea, kas see jõudis saatesse ka, aga üks kaader näitab päikesetõusu Saltoni merelt ning esiplaanil on jupike igasugustest teedest väljapoole jääv ala. See on fantastiline paik, midagi sellist, mida võib tõesti ainult Ameerikas leida. Seal on ilma igasuguste teedeta ala, mis on terve osariigi suurune ning kus pole ühtegi reeglistikku, mis piiraks seda, kus sa sõita tohid. Võid lihtsalt keset kõrbe ühe suvalise punkti valida ja see on su enda teha, et sa avariisse ei satuks. Lisaks oli see paik lihtsalt imeliselt metsik.

Kuhu üldse peaks sõitma, et kogeda «tõelist» Ameerikat?

Ballaban: Ameerikaga on see lugu, et see on nii suur ja mitmekesine. See on umbes sama, et kus näeks tõelist Euroopat. Ma arvan, et USAs võib ükskõik kuhu minna.

Orlove: Eestisse, Michael. Peaks minema Eestisse.

Ballaban: Tõelise Euroopa kogemiseks tuleb niisiis minna Eestisse. No ma arvan, USAs võib minna ükskõik kuhu peale New Jersey ning tõelist Ameerikat kogeda. Niikaua, kui vältida New Jerseyt on kõik hästi.

Orlove: Kõik kohad peale Long Islandi sobivad.

Ballaban: Ei, Long Island on tore koht. Ärge kuulake Raphi, see on tore koht.

Mis on teie arvates automatka eelis lihtsalt lennukiga sihtkohta lendamise ees?

Orlove: Alati tasub sõita autoga, sest kui lihtsalt sihtkohta lennata ja seal aega veeta. Kui oleksime New Yorgist Californiasse lennanud, oleksime näinud New Yorki ja Californiat ja need mõlemad kohad on toredad. Aga kui sõidad sinna autoga, näed kõike, mis ka sinna vahele jääb. Suurepärane toit, hea muusika, suurepärased paigad, mida näha tervel teel, kuigi- on ka mõned kohutavad osariigid. Seda ma ütlen.

Ballaban: Aga nendest peaksid lihtsalt läbi sõitma.

Orlove: Just, sõida lihtsalt läbi. Ei ole vaja neid vaadata. Aga see on otsus, mille pead ise vastu võtma. Aga kui lendad New Yorgist Los Angelesse, siis ei näe sa mitte nii väga neid linnasid, vaid väikest alternatiivset lennujaamamaailma, kus jäävad nägemata kõik pisikesed Los Angelese naabruskonnad ja väikesed kummalised poed, mis on täis igat tüüpi noh.. Ma ei tea,  kõige kummalisemaid poode kohtad, mida suudad ette kujutada. Paiku, mille leiad ainult siis, kui kuuled Google Mapsi valesti ja sõidad kogemata õigelt teelt välja.

Millest sai alguse teie kirg autode vastu?

Ballaban: Minu kirg autode vastu algas, kui olin 12 või 13. Mu isa sõbral oli vana Porsche 911. Tänapäeval on sellised autod väärt miljardeid ja miljardeid dollareid. Aga tol ajal ei hoolinud neist eriti keegi ja nad olid küllalt odavad. Ja ükskord sõitsime minu venna ja isa sõbraga 911-ga, mina olin väiksem vend ja istusin seega tagaistmel. Aga mu isa sõber sõitis nagu hull, mis minu 12-13-aastase aju jaoks oli nagu vau, see on nagu ameerika mäed, mida saad ise kontrollida. See oli lihtsalt nii tore. Pärast seda olin müüdud.

Orlove: Olin siis põhikoolis, kui õel võlur minu peale nõiduse pani ning sundis mind autode külge terveks oma ülejäänud eluks. Ma ei tea, mida ma olen teinud, et seda julma saatust väärida, aga ma elan selles püünises igal oma ärkveloleku tunnel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles