Saaremaal jätkub tegevust tervele perele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiipsaare tuletorn
Kiipsaare tuletorn Foto: Küllike Rooväli/Scanpix

«Siin on nii rahulik!» õhkab kaheksa-aastane Oliver köögilaua taga vanaema valmistatud hommikuputru süües. Oleme otsustanud veeta juulikuu Saaremaal ning rahulikum tempo on tõesti selle valiku üheks oluliseimaks põhjuseks. Ometi ei tähenda see tegevusetust või igavust – iga päev on midagi uut ning ägedat avastada, sest Saaremaa on tõeliselt lapse- ja peresõbralik paik.

Loodus

Saaremaa üheks looduslikuks tõmbenumbriks on loomulikult erinevad supelrannad ning sel aastal on suvi pakkunud nende külastamiseks võrratult palju sobivaid päikeselisi päevi. Rannamõnusid saab nautida kas või Kuressaares – linnapargi taga asub hubane Titerand. Pikem rannajoon ootab suvitajaid aga Mändjalas ja Järvel ning privaatsemaid supluskohti leidub rohkelt ümber kogu saare.

Loodusega saab tutvuda ka Koigi külas asuval 4,8 km pikkusel Koigi õpperajal, mis asub Saaremaa suurimas rabas ja kulgeb ümber Pikkjärve. Raja ääres on ka üheksa meetri kõrgune vaatetorn, kust saab nautida imelist vaadet rabale.

Pere pisimate liikmetega tasuks aga minna alles sel aastal Püha külas avatud Soobiku avastusterajale. Püha kiriku taga algaval rajal on võimalik sõita parvega, uudistada sipelgapesa ja putukahotelli, vaadelda loomade söödamaja ja seda, millist elu elatakse tiigis.

Soobiku avastusterada
Soobiku avastusterada Foto: Helen Saluveer

Raja lõpp asub Pihtla Kogukonna Pargis, kus ootavad kiiged ning seiklusrajad nii väiksematele kui ka juba suurematele lastele. EV100 puhul valminud rada saab soovi korral läbida Navicupi äpi abil, kuid ka kohapeal on kõik viidad ja väga head selgitavad tekstid olemas. Avatud 24/7 ning täiesti tasuta.

Veidi pikem rada (kuus või üksteist kilomeetrit) ootab reisihimulisi Saaremaa looderannikul – tegemist on Harilaiu matkarajaga, mis kulgeb läbi männiku ja üle liivavaalude.  See on ka hea linnu- ja hülgevaatlusala ning soovi korral saab matkaraja ääres telkida.

Kirsiks tordil on poolsaare tipus asuv Kiipsaare majakas, mis seisab pisut viltuvajununa otse meres – uudistada saab seda tuletorni seega küll vaid eemalt.

Kõige kuulsam Saaremaa navigatsioonimärgis asub Saaremaa lõunapoolseimas tipus. Sõrve tuletorn on olnud ka seni paljudele turistidele üheks lemmiksihtkohaks, kuid alates sellest suvest on võimalik üle aastakümnete taas tuletorni tippu ronida.

Sõrve tuletorn
Sõrve tuletorn Foto: Helen Saluveer

Kuigi samasse asukohta rajati tuletorn esimest korda juba 17. sajandil, on praegune 52-meetrine majaks valminud 1960. aastal. Ilusa ilma korral paistab selle tipust isegi Läti ära.

Ajalugu

Seiklus- ja ajaloohuvilisi ootab vahva koht otse Kuressaare kesklinnas  - keskaja elamuskeskuses Archebald. Ootamatult satud hoopis teise sajandisse ning saad uudistada, kuidas elasid inimesed 700-800 aastat tagasi.

Archebaldi keskus
Archebaldi keskus Foto: Helen Saluveer

Proovi selga keskajal kantud riideid, mängi tolleaegseid mänge, katseta ajaloolisi piinamisvahendeid, võta mõõtu mõõgavõitluses või vermi endale sepikojas isiklik münt. Ajastule omaselt on olemas ka viburada ning õuenurgas saab pai teha jänestele. Erilise aura ja imetoredate juhendajatega mööduvad tunnid märkamatult, seega tasuks külastamiseks piisavalt aega varuda.

Keskaega saab sukelduda ka Kuressaare kõige tuntumat vaatamisväärsust – Kuressaare piiskopilinnust – külastades. 14. sajandil rajatud ehitises asub Saaremaa Muuseum ning huvilistele jätkub massiivses hoones uudistamist kogu päevaks. Lisaks saab teha jalututuskäigu lossivallidel ning harjutada täpsust lossihoovis asuval vibuplatsil.

Sport

Aktiivsed puhkajad leiavad Saaremaal sportimisvõimalusi nii endale kui ka lastele. Möödunud aastal avatud K-Pargi Kuressaare seikluspargis on radu nii alles algajatele kui ka juba kogenud ronijatele ning kasutusel on tõeliselt uudsed kinnituskarabiinid, mis tagavad turvalise elamuse.

Oma osavuse saab proovile panna ka Asva Viikingite külas, mille kõrgseikluspargis on üle 50 turnimiselemendi ning närvikõdi tekitavad õhusõidud. Lisaks ronimisele saab pai teha ka lammastele, kitsedele, ponile (kes on kohe eriti pai-maias!) ning teistele loomapargis asuvatele loomadele-lindudele, samuti soovi korral hobusega ratsutada.

Asva piirkonna ajalugu ulatub juba 3000 aasta taha ning see oli Põhja-Euroopa tuntumaid pronksiaja kindlustatud asulaid, mis on nime andnud Asva kultuurile. Kunagises linnuses toimuvad hetkel arheoloogilised kaeved ning ettevalmistused selle taastamiseks, aga seni saab end ajaloolise kangelasena tunda vibu lastes, kirvest visates või vanu mänge mängides.

Ronimiskohti asub Saaremaal veelgi, näiteks Vennati külas avatud Hallikivi seikluspark või Leisi madalseiklusrada, alustada saab tegelikult juba teel Saaremaale – Muhu seikluspargis ootavad 8 erineva raskusastmega seiklusrada kogupikkusega üle kilomeetri.

Pere pesamunadele sobivaid mänguväljakuid leidub Kuressaares samuti mitmeid – üks populaarsematest asub linna keskväljaku lähedal ning teine pargi taga Titeranna kõrval, mitu mänguväljakut asuvad ka linnapargi lummavas roheluses.

Kuressaares saab juba mitmeid aastaid lihvida ka oma golfioskuseid. Saare Golf pakub lastele soovi korral treeninguid, et tulevikus Soome maineka golfiarhitekti Lassi Pekka Tilanderi poolt projekteeritud täismõõtmelise 18-rajalise golfiväljaku võimalusi tõeliselt nautida.

Kes suurtele golfiradadele veel ei kipu, saab harrastada minigolfi – pisut enne Kuressaaret asuvas Suure Töllu puhkekülas on avatud miniseiklusgolfirada. Mängimise käigus saab tutvuda erinevate kohalike vaatamisväärsustega, mis iga rada vastavalt kaunistavad.

Veespordialasid saab harrastada Mändjala surfiklubis, mis pakub lohesurfi, aerusurfi ja purjelaua koolitusi. Lisaks saab minna ka tõeliselt populaarseks kujunenud sup-matkadele või proovida erinevaid sup-treeninguid.

Lastele korraldatakse ka toredaid laagreid – õppida saab näiteks tennist või proovida muid spordialasid. Täpsemat infot leiab Aivi Auga Spordikooli või Saaremaa Spordikooli lehtedelt.

Kõik see ja veel palju rohkemgi on Saaremaal puhkajate jaoks olemas. Kel augustiks veel plaanid tegemata, siis Saaremaa ootab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles