Kreekas on rand, millelt kivikeste korjamise eest saab kopsaka trahvi

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lalaria rand
Lalaria rand Foto: Monika Wendorf / PantherMedia / Scanpix

Maalilisel Skiathose saarel on ühed kaunimad rannad Kreekas. Üks sealsetest randadest on aga kivikeste korjamise keelustanud, kuna turistid kipuvad liiga tihti neid suveniiriks kaasa võtma.

Skiathose saare eraldatud kirdeosas asub vaikses lahesopis Lalaria rand, kust leiab arvutul hulgal mere poolt lihvitud ja päikese poolt valgeks pleegitatud pisikesi kivikesi, kirjutas Lonely Planet.

Lalaria ranna kivikesed
Lalaria ranna kivikesed Foto: Monika Wendorf / PantherMedia / Scanpix

Kuigi Lalaria randa on raske ligi pääseda, on nii kohalikud kui turistid valmis retke ette võtma. Nimelt saab sinna ligi vaid kas paadiga või jalgsi matkates, kuna autoteed sinna ei vii. Kui randa juba aga kohale jõutakse, kiputakse lalariaks kutsutavaid kivikesi suveniiriks kaasa võtma.

Saare Kultuuriühenduse esindaja Thodoris Tzoumase sõnul leiab selliseid kivikesi ainult Skiathose saarelt Lalaria rannast, mistõttu on kivide järjepidev korjamine viimase kümne aasta jooksul oluliselt rannamaastikku muutma hakanud. Tema sõnul pole kivikeste kaasa võtmises süüdi ainult turistid, vaid ka kohalikud. Nimelt armastavad Lalaria elanikud kivikesi oma aias dekoratiivelementidena kasutada.

Ranna kaitseks algatas Kultuuriühendus üheskoos sadama ja kohalike toetusega kampaania, keelamaks kivide korjamise rannast. Üle terve Lalaria ranna võib nüüd leida silte, mis kutsuvad kivide korjamise asemel neist lihtsalt pilte tegema. Samad sildid on antud ka paadiettevõtetele ja kalameestele, et sõnum leviks üle terve Kreeka.

Need, kes kivide korjamisega siiski vahele jäävad, peavad maksma 400-1000 eurot trahvi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles