Soomlaste uuring: puhkusel käimine tõstab eluiga rohkem kui suitsetamisest loobumine

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lim Yongtick / PantherMedia / Scanpix

Helsingi Ülikooli 40 aastat kestnud uuringust selgus, et puhkusereisil käimine pole mitte lihtsalt tore tegevus, vaid aitab ka kauem elada.

Soomlaste uuringust selgus, et inimestel, kes võtavad aastas vähem kui kolm nädalat puhkust, on 37 protsenti suurem risk noorelt surra kui neil, kes rohkem puhkavad, kirjutas Lonely Planet.

Uurimusega alustati 1970-ndatel, kui hakati jälgima 1200 ärimeest, kelle puhul oli alust arvata, et nad on südamehaiguste riskigrupis oma kaalu, kõrge vererõhu või kolesteroolitaseme tõttu. 

Pikemal puhkusel käijate ning töönarkomaanide tervisenäitajate vahe oli uuringu järgi «selge ja märkimisväärne». Samuti jõuti tulemusele, et need, kes vähem puhkusel käisid, töötasid ka igapäevaselt rohkem ning magasid vähem kui puhkajad.

Pika töö tulemused tehti teatavaks Euroopa Kardioloogia Kogukonna konverentsil Münchenis, kus üks uuringu peamisi läbiviijaid, professor Timo Strandberg pakkus välja, et arstid peaksid riskigrupis olevatele patsientidele hoopis puhkust välja kirjutama, selle asemel, et lihtsalt elustiili muutust soovitada.

«Ei tasu arvata, et muidu tervislik elustiil kompenseerib liiga palju töötamist ning puhkuse mitte võtmist,» sõnas Strandberg ning lisas, et puhkus on hea viis stressi maandamiseks.

Samuti avastasid teadlased üllataval kombel, et need uuritavatest, kellele arst andis ranged juhtnöörid kaalu langetada, ravimeid võtta või suitsetamine lõpetada, olid suuremas noorelt suremise ohus kui need, kellele ei soovitatud ühtegi elustiili muutust. Teadlased arvavad, et see võis olla tingitud lisastressist, mida sellised muutused tekitavad.

Helsingi Ülikoolis läbi viidud uuring on kõige hiljutisem tõestus sellest, et puhkusel ja puhkusereisil käimine on meile kasulik. Lisaks sellele on juba varasemalt tõestatud, et reisides kogemuste saamine teeb meid õnnelikumaks kui asjade kogumine, atraktiivsemaks vastassugupoole jaoks ning tõstab isegi tööle kandideerimise võimekust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles