Egiptuses avati esmakordselt turistidele 4000 aasta vanune hauakamber

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehu hauakamber
Mehu hauakamber Foto: Xinhua/Sipa USA/ Scanpix

Turistid on hakanud vaikselt Egiptusesse naasma ning nüüd saab seal külastada lisaks püramiididele veel ühte põnevat ajaloolist paika.

Ajaloolises Saqqara piirkonnas avati esmakordselt turistidele ligi 4000 aasta vanune hauakamber, kirjutas Lonely Planet.

Egiptuse antiigiministeerium avas külastajatele vesiir Mehu haukambri, kes elas umbes 2300 aastatel eKr. Hauakambri avastas 1940. aastal egüptoloog Zaki Saad, kuid alles nüüd lubatakse sinna ka külastajaid. 

See asub iidses matmispaigas Saqqaras, mis on üks Egiptuse suurimaid arheoloogilisi piirkondi. Enne avamist läbis hauakamber ka põhjaliku restaureerimise.

Egiptuse antiigi ülemnõukogu peasekretär Dr. Mustafa Waziri sõnul on tegemist ühe kaunima hauakambriga Saqqara nekropolis, kuna paljud seinamaalingute elavad värvid on säilinud.

Seinamaalingutel on kujutatud vesiir Mehut jahtimas ja kala püüdmas, samuti vilja koristamas. Restaureerimise käigus värskendati joonistuste värve ning lisati kambrisse valgustussüsteem.

Hauakamber ei kuulu mitte ainult Mehule, vaid ka tema perekonnaliikmetele nagu poeg Mery Re Ankhile ja lapselapsele Hetep Ka II. Kambri sees on kuus ruumi, kus asub ka Mehu matmiskamber, kust leiti tema kaetud kaanega sarkofaag.

Külastajad, kes soovivad vastavatud hauakambrit külastada, saavad minna vaatama paljusid Saqqara vaatamisväärsusi, sealhulgas 11 püramiidi ja hulka teisi hauakambreid. Seal asub Zoseri astmikpüramiid, mis on üks maailma vanimaid kivist monumente, samuti Teti püramiid iidsete tekstidega. Saqqara asub Giza püramiididest ligi tunnitee kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles