5 põhjust, miks Eesti rabadesse räätsamatkale minna

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenikunno raba.
Meenikunno raba. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Looduses on eestlaste juured, sealt ammutame me väge ja jõudu. Seetõttu ei tasu imestada, kui me igal vabal hetkel loodusesse kipume. Eestis pole küll kõrgeid mägesid, kuid see-eest aga ohtralt madalaid soid ja rabasid. Puhka Eestis toob välja viis põhjust, miks võiks sohu just räätsamatkale minna.

1. Astu sinna, kuhu tahad!

Tavapäraselt saab rappa minna mööda puidust ehitatud laudteed, nii on sinu eest otsustatud teekond, mida kõndima pead. Kuid eestlased tahavad ikka ise otsustada, kuhu tee viib. Nii võib tõmmata jala otsa räätsad ning minna soos ja rabas kuhu iganes hing ihkab!

2. Räätsamatk, kõige loodussõbralikum matk

Räätsamatk on kõige ägedam ja loodussõbalikum matk, mida Eestis ette võtta. Nimelt on räätsad tennisereketi kujulised abivahendid, mis tõmmatakse jalga selleks, et saaksid pehmel pinnasel kõndida. Kuna rabapinnas on pehme ja märg, siis jalgsi minnes vajuksid sa lihtsalt sisse.

Räätsadega saad liikuda raba pinnal seda kahjustamata. Talvel aitavad räätsad kõndida paksul lumekihil. Mis eriti mõnus, räätsamatk ei nõua erilisi teadmisi ja oskusi. See on lihtne ja sobilik igas vanuses inimesele kes vähegi suudavad jalgsi liikuda.

Vanal ajal valmistati räätsad nahast või punuti vitstest, tänapäeval on need vastupidavast plastikust, mille alla on kinnitatud libisemisvastaseid hambaid. Astu julgelt edasi, sest just räätsadega saad sinna, kuhu ükski laudtee ei vii ja kuhu jalgsi mitte kunagi ei pääseks. 

3. Naudi vaikust ja rahu!

Miks rabasse üldse matkama peaks? Sest seal on säilinud vaikus, rahu ja puutumatu loodus. Oled sa seisnud keset raba ja kuulnud.. mitte midagi? Täpselt nii. Ei mingeid autosid, inimesi, tulesid ega vilesid ümberringi. See on maailma parim antidepressant ja hea koht «patareide laadimiseks».

4. Aastaringne ilu ja võlu

Öeldakse, et räätsamatkaks on parim aeg sügis ja talv, kuid nii, nagu aastaajad erinevad üksteisest, pakuvad ka räätsamatkad igal hooajal elamusi. Tule talvel imetlema jäiseid laukaid ja avastama loomade jälgi lumel. Tule kevadel, kui tärkab loodus ja õitsevad rabataimed. Tule suvel murakaid otsima ja rabalaugastes suplema. Tule sügisel värvikirevust nautima ja jõhvikaid korjama.

Omamoodi elamuse saad kindlasti siis, kui tuled räätsamatkale varahommikuse päikesetõusu ajal. Siis omandab rabamaastik kuidagi eriti maagilise ja nõidusliku aura – laukad auravad ja maastikule on laotunud tuhanded kastetilkades ämblikuvõrgud. Kui päike kõrgele tõuseb, kaovad need võluväel. 

5. Avasta põnevad lood ja legendid

Sa võid muidugi räätsad rentida ja iseseisvalt rappa minna, kuid kõige parem on võtta kaasa kogenud matkajuht. Tema annab sulle räätsad ja viib sind külastama kõige põnevamaid kohti. Lisaks on tal rääkida vahvaid lugusid möödunud aegadest, sookollidest ja legendidest ning tarkusi rabataimedest ja loomastikust.

Just matkajuht oskab su tähelepanu juhtida kohtadele, millest ise minnes ehk mööda astuksid. Kuna rabas on alati värske õhk ja puhas vesi, ei tasu imestada, kui mõni matkajuht sulle laukast toodud veest teed keedab. Sageli tehakse pärast mõnetunnist matka üles lõke ja pakutakse kosutavat einet. Mis saaks veel parem olla?

Räätsamatka ABC

Mida peaks räätsamatkale minnes silmas pidama?

Pane selga oma tavaline matkariietus, kõige olulisem on tunda end hästi ja mugavalt. Kui su lemmikriietus on aga teksapüksid, kontsakingad või plätud, siis need on soovitatav siiski koju jätta. Õige riietus on sportlik ja kihiline ning ilmastikule vastav.

Kotis või seljas olgu ka selline riideese, mis kaitseb ootamatu hoovihma eest.

Kuumal suvepäeval tasub end päikese eest kaitsta mütsiga. Müts tasub pähe panna ka talvisele matkale, lisaks võiks kätte panna kindad.

Jalanõudeks sobivad hästi matkasaapad. Märjemal ajal võib räätsamatkale jalga panna kummikud, nii jääb jalg kindla peale kuivaks.

Teised, kergemad jalatsid ja sokipaar võiks tagavaraks kaasas olla, et matka lõpus ära vahetada.

Maksimaalseks mugavuseks võid matkale kaasa võtta matkakepid, mis aitavad hästi pinnasel tasakaalu hoida ja edasi liikuda.

Soovi korral paki seljakotti ka väike veepudel ja snäkipala.

Ära kindlasti unusta head tuju ja fotoaparaati!

Kas teadsid?

Räätsade vanuseks pakutakse umbes 6000 aastat. Teisalt aga arvatakse, et räätsad olid olemas enne kui suusad, mille vanuseks loetakse 8000 aastat. Seega kumb oli enne, suusk või rääts?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles