Bali karmistab turistide labasuse tõttu komblusreegleid (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP/Scanpix

Paljud külastavad Balit just sealsete eriliste templite pärast, mida sellel Indoneesia saarel on ligi 10 000. Kuna kohalike võimude arvates ei ole aga turistid osanud nende pühapaiku austada, kehtestatakse templite külastuseks karmimad komblusreeglid.

Bali võimudele on teinud muret bikiinides templite külastamine ning pühadel hindu ehitistel turnimine, kirjutas Lonely Planet.

Bali kuberneri asetäitja Tjokorda Oka Artha Sukawati sõnul tuleb templeid säilitada, kuna neis peitub Bali kultuuri ja kommete hing. Ta selgitas, et ametivõimud peaksid pärast «turistide kvaliteedi» langust üle vaatama süsteemi, kuidas ikkagi lubatakse turiste templitesse ilma järelevalveta. 

Indoneesias on karmid jumalateotuse seadused ning turistide lugupidamatu käitumine on kohalikele üha enam vastukarva.

2017. aastal külastas Bali saart üle viie miljoni turisti, kes tulid Balile imetlema saare keskosa mäestikes asuvaid vulkaane, kohalike arvukaid tseremooniaid templites ning mägedes olevaid templeid ise. 

Kohaliku omavalitsuse hinnangul on turistide arvukuse kasv aga saarele negatiivset mõju avaldanud. Hiljuti vihastas balilased välja internetis levinud taani turisti foto, kes istus  Puhur Lutur Batukaru templis Linggih Padmasana pühamul, mis kujutab endast samba otsas olevat trooni. Sellel istumine oli hindude jaoks tohutult solvav, kuna troon on mõeldud vaid kõige olulisemale jumalusele Bali hinduismis. Et sellise käitumise kordumist vältida, viiaksegi peagi sisse uued seadusemuudatused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles