Uuring: paradiisisaare Santorini õhk on muutunud ohtlikuks

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Santorini
Santorini Foto: Pixabay

Murettekitav uuring väidab, et kruiisilaevadelt ja teistelt meresõidukitelt pärit heitgaasid on muutnud õhu Kreekas Santorini saarel tervisele kahjulikuks.

Õhku uurisid õhukvaliteedieksperdid, kes leidsid, et saaste on 17 korda kõrgem kui näiteks liiklustihedal maanteel. «Me leidsime õhust 340 000 osakest kuupsentimeetri kohta,» ütles dr Axel Friedrich. «Väga liiklustihedal tänaval on samu osakesi 20 000 kuni 30 000.»

Aastas külastab Santorinit umbes kaks miljonit turisti ja paljud neist saabuvad kruiisilaevadel, kirjutab Telegraph. Kruiisilaevadel võib aga kasutada raskekütust, ilma et kasutataks heitgaaside puhastusfiltreid. See ongi Vahemere õhu teinud nii saastunuks.

Ka kohalikud keskkonnakaitseorganisatsioonid nõuavad, et Vahemerel sätestataks samad nõuded, nagu kehtivad näiteks Läänemerel. Kui sa aga plaanid kruiisi ja tahad oma tervist hoida, siis on soovitatav vältida kokkupuudet heitgaasidega nii palju kui võimalik. Transpordiametnik Sönke Diesener ütles aga Telegraphile Santorini kohta otsesõnu: «Mina sinna ei läheks. See on tervisele ohtlik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles