10 üllatavat fakti reisimise kohta üle terve maailma

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Charles Platiau / Reuters/Scanpix

Eile oli maailma turismi päev. Sellega seoses kogus Telegraph.co.uk kokku põnevad faktid reisimisest ja turismist üle maailma.

1. Ainult 0,029 protsenti maailma elanikkonnast on käinud Antarktikas 

See protsent saadakse, kui jagada igal aastal Antarktikat külastavate inimeste arv (38 478) aastase sündide arvuga (131,4 miljonit). Veelgi vähem inimesi külastab aga maailma kõige vähem külastatud riiki Tuvalut, vaid 0,0014 protsenti inimestest.

2. Prantsusmaa külastatavuse poolest teine linn on vähetuntud

Prantsusmaa kõige külastatavam linn on loomulikult Pariis, kuid teisel kohal pole ei Bordeaux, Nizza ega Marseille. Selleks on hoopis 15 000 elanikuga Lourdes, mis tõmbab igal aastal ligi kuus miljonit külastajat. Linna populaarsuse põhjuseks on Bernadette nimelise tüdruku ilmutused. Lourdes's on 270 hotelli ning vaid Pariisis on neid rohkem.  

3. Lähis-Idas turism muudkui kasvab

Kaks maailma ühte kõige kiiremini kasvavat turismisihtkohta on kaks kõrvuti olevat piirkonda, mis ei ela omavahel just harmoonias: Iisrael ja Okupeeritud Palestiina. Iisraeli turistide arv on möödunud aastal tõusnud 24,6 protsenti ja Palestiina turistide arv 25,7 protsenti. 

Pärast turvalisuse vähenemist langesid Egiptuse külastajate numbrid mõni aasta tagasi järsult, kuid nüüd on nii Egiptuse, Türgi kui ka Tuneesia turisminumbrid taas tugeval tõusuteel.

4. Kõige kiiremini on kasvanud turism Kambodžas

Suhtelise kasvu poolest on maailma esirinnas Kambodža. 1990. aastal külastas Khmer Rouge kohutavast valitsusest, sõjast Vietnamiga ning kümneaastasest okupatsioonist räsitud riiki vaid 17 000 turisti. Kolm aastakümmet hiljem on Kambodža üks reisisellide lemmikpaiku. 2017. aastal külastas riiki 5,6 miljonit turisti, mis tähendab 32 841 protsendilist kasvu.

5. 2030-ks aastaks on iga neljas turist hiinlane

Hiinast välja suunduva turismi uuringute instituut (COTRI) ennustab, et kui praegu reisib iga aasta riigist välja 145 miljonit inimest, siis 2030. aastaks reisib Hiinast välismaale üle 400 miljoni hiinlase. Prognoosi kohaselt reisib maailmas ringi siis 1,8 miljardit inimest, mis tähendab, et hiinlased moodustavad nendest neljandiku.

6. Maldiivid vajavad hädasti turistide raha

Maldiivide majanduses on turismi väärtus rohkem kui üks miljard, mis moodustab riigi SKP-st 39,5 protsenti. Mitte ükski teine riik maailmas ei ole niisiis sedavõrd sõltuv turistide poolt riiki toodud rahast.

7. Venemaad turism ei mõjuta

Erinevalt Maldiividest moodustab turism Venemaa SKP-st ainult 1,5 protsenti. Kellel ikka on turiste vaja, kui riigis on sedavõrd palju maavarasid?

8. Süüria sõltub turismist rohkem kui 140 muud riiki

Hämmastaval kombel on sõjast ja rahutustest laastatud Süüria endiselt turismist sõltuv. Tervelt 6,2 protsenti riigi SKP-st moodustab turism, mis on kõrgem kui 140 riigil maailmas.

9. Vatikani külastab iga elaniku kohta 6000 turisti

Vatikan meelitab igal aastal kohale ligi viis miljonit turisti, kuid kohalikke elanikke on seal vaid 842. See tähendab, et Vatikanis on iga elaniku kohta umbes 6000 turisti.

10. Alates 1990. aastast on ainult kolmes riigis maailmas turistide arv kahanenud

Need riigid on Ungari (-23 protsenti), Rumeenia (-18,8 protsenti) ja Šveits (-15,9 protsenti. Kõikjal mujal on turiste üha rohkem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles