Video: Aafrikas vallutasid 20 000 mesilast reisilennuki

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Lõuna-Aafrika Vabariigis vallutas nädala alguses ligi 20 000 liikmeline mesilaste sülem reisilennuki mootori. Putukaid tulid ohutult eemaldama mesinikud.

Mesilaseparvel kulus vaid 25 minutit, et Durbani King Shaka rahvusvahelises lennujaamas lendu oodanud Mango Airlinesi lennuki mootor vallutada. Reisijate jaoks tähendas see aga pikki viivitusi ning mesilaste tõttu hilines suisa kolm lendu.

Võimalik, et mesilasi meelitas ligi lennuki oranž värvus ning enne mootori sisse pesa ehitama asumist kogunes suur hulk neist kõigepealt mootori peale. Nii kui lennujaama töötajad mesilassülemit märkas, kutsuti abi väljastpoolt. Kohale tulid kaks mesinikku ettevõttest A Bee C, kel kulus kõigepealt mitu tundi, et üldse saada luba lennukite alale sisenemiseks.

Kui lõpuks lubati mesinikel lennuki juurde minna, selgus, et nad ei tohi kasutada tavapärast mesilaste väljasuitsetamise tehnikat, kuna läheduses on palju lennukikütust. Selle asemel kasutasid nad mesilaste pesast välja ärritamiseks palmilehti.

Üks mesinikest, Melvyn Dawson, selgitas, et palmilehed on pehmed ning seetõttu efektiivsed, kuid samal ajal õrnad kangekaelsete mesilaste eemaldamiseks. Ta lisas, et kuigi ta on mesilastega töötanud 55 aastat ning pidanud neid eemaldama üsna tavatutest kohtadest, on lennuki mootorist mesilaste välja meelitamine siiski tema jaoks esimene kord.

Kuigi Melvyni sõnul on Lõuna-Aafrikas aprill ja september mesilaste jaoks sülemlemise hooaeg, ei ole eksperdid kindlad, miks tavaliselt vaikust ja varju otsivad mesilased kuuma ja lärmakasse mootorisse otsustasid tulla. Arvatakse, et võib-olla tuli sülem lihtsalt oma teekonnal tõelisse looduslikku pesasse mootori sisse puhkama.

Mango Airlines postitas juhtumi ka Twitterisse koos fotoga Melvynist ja tema mesinikust vennast Gavinist. Lennufirma selgitas, et mesilased eemaldati turvaliselt ja viidi üle korralikku mesilastarusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles