Maailma tugevaim pass tugevnes veelgi, USA pass nõrgeneb (5)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Petros Giannakouris / AP/Scanpix

Jaapanlaste jaoks on sõna otseses mõttes maailm valla, kuna nende pass lubab kodanikel viisavabalt reisida rohkematesse riikidesse, kui ühegi teise riigi esindaja maailmas.

Passi tugevust mõõdetakse selle järgi, kui mitmesse riiki selle omanikud reisida saavad. Oktoobris said jaapanlased õiguse reisida viisavabalt Myanmari, millega tugevnes veelgi Jaapani reisidokumendi positsioon kui kõige tugevam pass maailmas, kirjutas Travel+Leisure.

Henley passiindeksi andmetel saab Jaapani passiga reisida viisavabalt või piirilt saadava viisaga 190 riiki. Teisena kõige tugevama passi omanikud on singapurlased, kes saavad reisida viisavabalt 189 riiki. Kolmandat kohta jagavad aga Saksamaa, Lõuna-Korea ja Prantsusmaa. Nende kolme riigi passide omanikud saavad hõlpsasti reisida 188 riiki.

USA pass langes nimekirjas aga viiendale kohale ning ameeriklased saavad viisavabalt reisida 186 riiki.

Kõige nõrgemate passide omanikud on iraaklased ja afgaanid, kes saavad viisata reisida vaid 30 riiki. 

Passide tugevus ei ole lõplik ning sõltub suuresti riikide diplomaatilistest suhetest. Kõige suurema tõusu on teinud näiteks Araabia Ühendemiraadid, mis on hüpanud 62. kohalt 2006. aastal 21. kohale käesoleval aastal.

Eesti asub passi tugevuse poolest Liechtensteiniga 12. kohal, kuid lõunanaabrid lätlased ja leedukad on mõlemad 11. kohal.

Henley passiindeks võrdleb 227 riigi passide tugevusi ning seab pingeritta siis neist 199 tugevamat. Lisaks Henley indeksile on olemas veel ka Passiindeks, mis mõõdab passide tugevust vaid riikide järgi, kuhu saab viisavabalt reisida. Piirilt saadavat lihtsustatud viisat selles indeksis ei arvestata.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles