10 maailma linna, mis sõltuvad turistide rahast kõige rohkem

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubrovnik
Dubrovnik Foto: Marko Djurica / Reuters/Scanpix

Turistid toovad linnale kahtlemata raha sisse, kuid on paiku, mille jaoks väliskülastajate raha on ellujäämiseks suisa hädavajalik.

Reisimise globaalne kasv on põhjustanud mitmes maailma paigus turistide «uputuse». Kui linnades nagu Veneetsia, Amsterdam ja Dubrovnik on see loonud suisa kohalike ja turistide vahelisi vastasseise, siis paraku sõltuvad paljud massiturismiga kimpus olevad linnad tegelikult külastajate rahast, kirjutas Traveller.

Kõige rohkem sõltub turismist Mehhiko kuurortlinn Cancun. Linna SKP-st moodustab tervelt 49,6 protsenti turismist tulev sissetulek. Kuni 70-ndateni oli tegemist väikese kalurikülaga, kuid kasvas siis kiirelt paljude ameeriklaste meelispaigaks, kus puhkus veeta. Nüüd on Cancun aga 800 000 elanikuga elust pulbitsev linn, kuhu turistid üle maailma tulevad rannapuhkust veetma ja pidutsema.

37,7 protsenti Cancuni elanikest on hõivatud turismiäriga, mis on rohkem kui kusagil mujal suurlinnas. Linnakest külastavad peamiselt Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast pärit turistid.

Turismist teisena kõige mõjutatum sihtkoht, Maroko linn Marrakesh sõltub aga peamiselt Prantsusmaalt tulevatest turistidest.

Maailma linnade turismist sõltumise edetabel:

1. Cancun, Mehhiko 49,60 protsenti SKP-st

2. Marrakesh, Maroko 30,20 protsenti SKP-st

3. Macau, Hiina 29,30 protsenti SKP-st

4. Orlando, Ameerika Ühendriigid 18,70 protsenti SKP-st

5. Antalya, Türgi 17,60 protsenti SKP-st

6. Dubrovnik, Horvaatia 17,40 protsenti SKP-st

7. Las Vegas, Ameerika Ühendriigid 16,70 protsenti SKP-st

8. Veneetsia, Itaalia 11,40 protsenti SKP-st

9. Dubai, Araabia Ühendemiraadid 10,10 protsenti SKP-st

10. Bangkok, Tai 10 protsenti SKP-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles