Võtame eeskuju? Uus-Meremaa kutsub külla, aga õhutab turiste enda järelt koristama

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiordland rahvuspark Uus-Meremaa lõunasaarel
Fiordland rahvuspark Uus-Meremaa lõunasaarel Foto: Giovanna Dell'Orto / AP/Scanpix

Uus-Meremaa on algatanud uue turismikampaania «Tiaki lubadus,» mis tähendab seda, et turiste oodatakse küll riiki külla, kuid samal ajal tuletatakse neile meelde, et enda järel tuleb looduses koristada.

Uus-Meremaa uskumatult võimas loodus ja kaunid vaated said maailmakuulsaks eelkõige Sõrmuste Isanda filmi kaudu. Üha kasvav turistide arv on pannud riigi aga mõtlema selle peale, kuidas veenda turiste nende hindamatu väärtusega looduse ilu säilitama, kirjutas MSN.

«Tiaki lubadus» kutsub kõiki külastajaid üles vastutustundlikkusele. Turistidele pannakse südamele, et kogu enda poolt maha jäetud prügi tuleks ära koristada, et ka järgmistel inimestel oleks meeldiv kogemus. 

Kuigi see võib «Teeme ära» algatanud ja loodust hoidvate eestlaste jaoks tunduda midagi nii iseenesestmõistetavat, ei ole looduses enda järel koristamine levinud kõigis kultuurides. Seetõttu ei teeks üks meeldetuletus turistidele paha.

Kõik turistid, kes lendavad riiki rahvusliku lennufirmaga Air New Zealand nävad lennu ajal kahe minuti pikkust videot Uus-Meremaa kaunist loodusest, mille sõnumiks on, et kõik, kes riiki reisivad, peaksid selle eest aitama hoolt kanda.

«Tiaki» on Maori põlisrahvaste keelest pärinev sõna, mis tähendab kaitsma või hoidma. Kampaaniaga on kaasa tulnud nii Uus-Meremaa turismitööstus kui ka valitsus. 

«Uus-Meremaa on meie kodu. See on väärtuslik. Kõik, kes siin elavad või siia reisivad, on vastutavad selle eest hoolitsemise eest,» öeldakse videos.

Viimastel aastatel on Uus-Meremaa turism massiliselt kasvanud. Eelmisel aastal külastas riiki ligi 3,8 miljonit turiste. Uus-Meremaal elab 5 miljonit elanikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles