Pühapäevane reisisoovitus: mine avalda Arvo Pärdi Keskuses maestrole austust

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvo Pärt on oma loominguga kõnetanud ja aidanud iseennast leida paljudel inimestel kogu maailmas. Tänapäeval enim esitatud elava helilooja isikupärane muusika on oluliselt muutnud paljude inimeste mõtteviisi ja ellusuhtumist. Arvo Pärdi heliteosed on mõjutanud suurt osa maailma 20. sajandi teise poole muusikast ja huvi selle vastu on üha kasvamas, kirjutab Puhka Eestis.

Arvo Pärdi eriilmeline helilooming hõlmab oreliteoseid, kammermuusikat, orkestrimuusikat, sh nelja sümfooniat, teoseid koorile, solistidele ja orkestrile, a cappella koorimuusikat. Suurem osa tema teostest tuginevad liturgilistele või teistele vaimulikele tekstidele.

Oktoobris 2018 Laulasmaal avatud Arvo Pärdi Keskus on nii helilooja isikuarhiiv kui inspireeriv kohtumispaik kõigile, kes tunnevad huvi tema loomingu ja sellega seotud teemade vastu.

Laulvate liivade järgi nime saanud Laulasmaa rannamändide all asuv keskus on kooskõlas Arvo Pärdi loomingulise hoiakuga ja avatud kõigile muusikahuvilistele. Pärdi muusika ilust inspireeritud ainulaadse arhitektuuriga klaasist, puidust ja betoonist hoone arhitektuur astub dialoogi muusika ja loodusega ning sobitub suurepäraselt kohalikku koloriiti.

Kaasaegseid taastuvenergiasüsteeme kasutav maja ühendub ümbritseva metsamaastikuga, luues tasakaalu kaasaegse arhitektuurilise vormi ja looduskeskkonna vahel. Uue hoone ehitust rahastas Eesti riik ning keskuse avamisega tähistatakse ühtlasi Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

Arvo Pärdi Keskuse eesmärk on uurida ja säilitada helilooja pärandit oma kodumaal Eestis, emakeelses keskkonnas. Hoones paiknevad näituseala, raamatukogu, õppeklassid, isikuarhiiv, 140-kohaline auditoorium, videoruum ja kohvik. Keskus kutsub osa saama üldharivatest ekskursioonidest, heliloojat tutvustavast filmiloomingust ja vestlusõhtutest. Siin viiakse läbi kõrgetasemelisi kontserte ja meistriklasse, helilooja muusika kuulamiseks, lahtimõtestamiseks ning sügavamaks mõistmiseks pakutakse erinevaid võimalusi.

Erilise õhustiku kontsertideks ning endassesüvenemiseks loob kauni metsavaatega kammersaal. Mugavas raamatukogus leidub lugemist nii muusika-, kunsti- kui teoloogiateemadel. 2019. aasta kevadel avatakse ka unikaalse ilmega vaatetorn.

Uurijatele on avatud Arvo Pärdi Keskuse südameks olev unikaalne isikuarhiiv, mis säilitab ja mõtestab helilooja loomingulist pärandit. Kokku on koondatud kogu helilooja loomepärand, dokumendid ja info nii füüsilisel kui digitaalsel kujul. Siin säilitatav väärtuslikeim materjal on Arvo Pärdi käsikirjad, muusikalised visandid, partituurid ja päevikud, arhiivi peamise osa moodustavad helilooja originaaldokumendid.

Tutvuda saab tuhandete fotodega, erinevatel andmekandjatel olevate salvestustega, kirjavahetusega, filmide ning teiste helilooja elu ja loomingut  puudutavate säilikutega.

Vastavatud keskusest leiab inspiratsiooni, meelerahu ja tasakaalu. Arvo Pärdi Keskus asub Tallinnast 35 kilomeetri kaugusel Laulasmaal, Kellasalu tee 3. Keskus ootab külastajaid kolmapäevast pühapäevani kell 12-18, vaata kohalejõudmise juhiseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles