Ruhnu lennuliiklus löögi all: agressiivse juhiga veisekari on jätkuvalt jooksus

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Elmo Riig / Sakala

Lennuühendus Ruhnuga sõltub praegu kohalike elanike suutlikkusest ohjeldada saarel elutsevat mägiveisekarja, kuid pikas plaanis on ruhnlaste arvates ainus lahendus lennuvälja tarastamine, kirjutab Saarte Hääl.

Läinud nädalal turvakaalutlustel kaheks päevaks katkestatud lennud Ruhnule toimivad täna tõrgeteta, kuna lennuväljale tikkunud veised on suudetud osaliselt kinni püüda ja kaugemale toimetada. Ruhnu vallavolikogu esimees Heiki Kukk ütles, et 15 looma on käes, aga suurem kari oma agressiivse juhiga on hetkel siiski veel lahti. Lennuvälja nad aga ei ohustavat.

Kukk lausus, et lennujaam peaks turvalisuse eest ennekõike ise vastutama. «Ta ei saa seda panna talumehe ja valla õlgadele. Kuid on tehtud turvaanalüüs ja just selline, et võimalikult vähe raha välja käia. Aga toetumine ainult talumehe aiale on minu meelest vale,» rääkis ta. Kukk lisas, et lennuvälja ühes ääres on aed olemas. Miks ei võiks siis loomade tõkestamiseks seda terves ulatuses teha?

Volikogu esimees nentis, et viie aasta eest saarele toodud mägiveisekari on oma otstarvet, rannahooldust, iseenesest hästi täitnud. «Mereääre on nad väga ilusaks teinud,» lausus ta. Paraku on probleemiks saanud veiste järele valvamine. Lennuväli pole ainus koht, kus ula peale pääsenud loomad on pahandust teinud. Veiserünnakute alla on varemalt sattunud ka elanike majapidamised.

Kuressaare lennujaama direktor Mati Tang ütles, et hädad loomaomaniku hooletuse pärast algasid juba 2013. aastal, kui kari saarele viidi. Küsimus on tema sõnul olnud lehmakookides, mida muru seest kätte ei saa. «Lennukipropelleri õhuvoolud on nii tugevad, et löövad kõik tolmuks, mistõttu lehmasõnnik sattus kõikidesse pragudesse ja piludesse lennuki all,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles