Esimese eestlasena üliohtliku kõrgmäe tippu tõusnud Andras Kaasik sai vääriliselt pärjatud

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Matkaliit

Nädalavahetusel Harjumaal Paunküla Heaolukeskuses toimunud matkajate ja matkajuhtide kokkutulekul valiti aasta matkajaks alpinist Andras Kaasik, kes jõudis esimese eestlasena maailma kõrguselt teise mäe, K2 (8611 meetrit) tippu. Aasta matkategelaseks valiti Eesti Matkaliidu president Ingrid Kuligina.

Aasta matkaja Andras Kaasiku saavutuse teeb erakordseks see, et K2 on lisaks oma kõrgusele ka väga äkiline ja laviiniohtlik mägi. K2 tippu on jõudnud kümneid kordi vähem inimesi kui teiste kaheksatuhandeliste mägede otsa. Selle mäe vallutamiseks peab olema tugev nii füüsiliselt kui ka psühholoogiliselt.

Aasta matkategelane Ingrid Kuligina taaselustas sel aastal mitmeid matkajate ning matkamisega seotud ettevõtmisi, tema eestvedamisel korraldati Eesti meistrivõistlused mägironimises, jalgsimatkatehnikas nii täiskasvanutele kui ka noortele ning esmakordselt korraldati Eesti meistrivõistlused täiskasvanutele ka jalgrattamatkatehnikas.

Eesti Matkaliidu tänukirja said Andre Kaur (RMK), Kelli Kuligina (Alutaguse Matkaklubi), Meelis Maidla (Põlva Matkaklubi), Meelis Luukas, Lauri Ehrenpreis, Tõnis Puss, Margus Mändmets, Guido Leibur, Üllar Põld ja Anneli Mere. Kõik tänukirja saajad aitasid Eesti Matkaliitu ja matkajate kogukonda oma vabatahtliku tööga. Eesti Matkaliit on kõigile neile nende panuse eest väga tänulik.

Kokkutuleku kava oli väga mitmekülgne. Jagati kogemusi matkavõimalustest nii Eestis kui  ka kaugemal. Esindatud olid peamised enamlevinud matkaliigid, kuid ka näiteks täiesti uus ja huvitav matkaliik – matkad ujudes (Andrus Tamboom). Rattaga matkamisest rääkis Raimo Laosma, kes matkas jalgrattal Nordkapist Põhja Norrast Kaplinna Lõuna Aafrika Vabariigis. Kas Estonia mäetipus (6211 m) on vahepeal midagi muutunud, teadis seal 1990. ja 2018. aastal käinud Raivo Plumer.

24.–25. novembril Harjumaal Paunküla Heaolukeskuses toimunud matkajate ja matkajuhtide kokkutulek oli järjekorras juba 51. Kokkutulekul osales üle 100 matkajuhi ja matkaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles