Rootslaste iga-aastane mure: kas kuulus Gävle jõulusokk peab seekord vastu? (1)

Elina Roosaar
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christian Gidlöf / Wikimedia Commons

Igal aastal püstitatakse Gävle kesklinnas vahva õlgedest jõulusokk (Rootsis tuntud kui Gävlebocken), kes aga enamasti langeb süütamise ohvriks.

Esimene jõulusokk paigaldati väljakule juba 1966. aastal, kuid nüüdseks on soku hävitamine muutunud juba peaaegu samasuguseks traditsiooniks nagu tema ehitamine. 1966. aastast saati on vaid 26 sokku hävitamisest pääsenud, vahendab National Geographic.

«Gävle jõulusokk elab ohtlikku elu,» sõnas tema pressiesindaja Maria Wallberg. Lisaks süütamisele on sokule näiteks ka autoga otsa sõidetud. Kuigi jõulusoku hävitamine on omamoodi traditsiooniks muutunud, kurvastab see linnaelanikke siiski väga.

Enamasti langeb sokuke purjus kampade ohvriks. Kohalike seas levivad lausa kuulujutud, et on olemas salajane ühendus, mis on jõulusoku põletamise oma põhieesmärgiks seadnud.

Eelmisel aastal tõhustas linn turvameetmeid: sokuke on nüüd ümbritsetud mitmekordse aiaga ning teda valvavad turvamehed. Gävle jõulusokuga saad tutvust teha ka veebikaamera vahendusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles