Eestlane Bosnia ja Hertsegoviinas: kohalike seas pole lihtne olla tervisehullust välismaalane

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loo autor Sarajevo tänavatel mask ees, et tervist hoida. 
Loo autor Sarajevo tänavatel mask ees, et tervist hoida. Foto: Andrea Geranio

Mis oleks, kui koliks natukeseks Sarajevosse? Bosnia ja Hertsegoviina – see on riik, mille kohta oskasin varem nimetada vaid kaht märksõna: sõda ja Eurovisioon. Olles oma häbiväärselt puudulikke teadmisi täiendanud, oli otsustamine kerge: lähme!

Olen siin nüüdseks elanud veidi üle kuu. Selle ajaga olen mõistnud, et 1992–1995 toimunud Bosnia sõjaga seotu on kohalikele endiselt väga aktuaalne ning kutsub esile tugevaid emotsioone. Küllap on see loomulik. Samas ei tundu sõda olevat tabuteema, sest sellest räägitakse ka võõrastega, seda eksponeeritakse ja mäletatakse. Tänavapildis on kõige silmapaistvamad meenutused sõjast niinimetatud Sarajevo roosid ehk punaseks värvitud kohad mürsutabamuse saanud sillutises, mis meenutavad küll pigem verelaike kui roose. 2019. aasta Eurovisioonist Bosnia ja Hertsegoviina kahjuks osa ei võta, põhjuseks rahapuudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles