Õudne vaatamisväärsus kenas järveäärses külas

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austrias Hallstattis kogutakse külaelanike kaunistatud kolbad hauakambrisse Beinhaus.
Austrias Hallstattis kogutakse külaelanike kaunistatud kolbad hauakambrisse Beinhaus. Foto: Wikipedia
Austrias kenas järveäärses külas nimega Hallstatt võib turist saada üpris õõvastava üllatuse osaliseks, kui külastab hauakambrit Beinhaus.

Uskumatust pildist üllatunult jäi hauakambri uksel tummalt seisma perega Hallstatti külastanud norralanna Vibeke Østnes Johansen. «Ma ei valeta, kui ütlen, et Beinhausi sisenedes jäime ammulisui seisma ja ei suutnud oma silmi uskuda. Meie poeg Lasse, kes oli siis seitsmeaastane, hakkas usinalt loendama, millisel kolbal rohkem hambaid alles on,» rääkis naine VG Nettile.

Turismiinfo selgitas, et traditsioon külaelanike kolbad hauakambrisse viia sai alguse 1720. aastal. Hallstatt asub järve ääres ja seda ümbritsevad mäed, tänavad on kitsad ning surnuaia tarbeks on samuti vähe ruumi. Nii saab iga surnud külaelanik hauas puahata vaid 10-15 aastat, seejärel kaevatakse kadunuke taas üles. Kolp pestakse ja asetatakse õige värvuse saamiseks mõneks nädalaks päikesevalguse kätte. Enne hauakambrisse viimist kaunistatakse kolp veel lillede ning kadunukese sünni- ja surmakuupäevaga.

Viimane pealuu viidi Beinhausi 1995. aastal ja see kuulub 1983. aastal surnud naisele.

«Täiesti hämmastav, mida võib kogeda, kui valida puhkuseks mõni tüüpilistest turismisihtkohtades kaugemal asuv paik,» ütles Østnes Johansen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles